Χρυσοχοΐδης: Χρειάζεται επανίδρυση της αστυνομίας

Χρυσοχοΐδης: Ασφαλής στέγη για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας- Χρειάζεται επανίδρυση της αστυνομίας Facebook Twitter
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης/ Φωτ.: Glomex
0

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή τη γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, παραδέχτηκε ότι «το πρόβλημα είναι πως και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει ακόμη όσο τρέχουν οι εξελίξεις» και αποκάλυψε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα εφαρμοστεί το μέτρο με ασφαλείς στέγες για γυναίκες που καταγγέλλουν πως είναι σε κίνδυνο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ερωτηθείς για τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πέφτει μια πολύ βαριά σκιά πάνω από την ελληνική κοινωνία, δεν έχω ξεπεράσει ακόμα το γεγονός ότι έφυγε ένα κορίτσι».

«Υπάρχουν αστοχίες αλλά υπήρξαν 12.500 περιστατικά το 2023 και η αστυνομία έσωσε 13.000 γυναίκες» τόνισε. «Το πρόβλημα είναι ότι κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και στα οποία παρεμβαίνουμε. Επειδή τρέχουν πολύ γρήγορα τα πράγματα παίρνουν άλλη διάσταση. Οι γυναίκες με την ενθάρρυνση που δέχονται μιλάνε πια» επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων, και διευκρίνισε ότι «και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις και το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Πρέπει ο αστυνομικός πρέπει να πει «κάθισε εδώ». Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, όλα αυτά τα εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως δεν χρειάζονται μηνύσεις».

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανέφερε ότι «εξασφαλίζουμε σε κάθε περιοχή ένα safe house για να μπορεί να οδηγείται η γυναίκα για όσο χρειαστεί, τα οποία θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα και θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα».

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά βίας που εμπλέκονται ανήλικοι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι «υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που έχουν εμφανιστεί με πιο βίαιο τρόπο, 500 συλλήψεις ανηλίκων έχουν γίνει μέσα σε δύο μήνες. Χθες στη Γλυφάδα αποτράπηκε μία συνάντηση ανηλίκων για να συγκρουστούν και κλήθηκαν και οι γονείς. Η ποινική μεταχείριση του ανηλίκου είναι περίπλοκη. Σε λίγες μέρες θα έχουμε μίας γραμμή πενταψήφια που θα λειτουργεί στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων και θα μπορεί να δέχεται καταγγελίες».

Αναφορικά με το ζήτημα των επίορκων αστυνομικών ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρόκειται για 97 περιπτώσεις σε εκκρεμοδικία, ενώ ο φρουρός στους Αγ. Αναργύρους «υπηρετούσε νομίμως στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου» και πρόσθεσε ότι «ζήτησα με ποιον τρόπο μπορούμε να τροποποιήσουμε το πλαίσιο αυτό».

Για τα πανεπιστήμια, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «στα πανεπιστήμια μαζεύονται τα περιστατικά βίας και τελειώνει αυτό. Έχουν περιοριστεί γιατί διατίθενται αστυνομικές δυνάμεις».

Κλείνοντας ο υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι «η αστυνομία χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση, αναγέννηση και επανίδρυση για να φτιάξουμε μία αστυνομία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Πρέπει να ανταποκριθεί στα κοινωνικά ζητήματα και όχι τόσο στο διωκτικό».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM