Ασφαλώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν γνώριζε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο ξενοδοχείο του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, ότι δύο μέρες αργότερα η τύχη του μεγαλύτερου ξενοδοχειακού ομίλου της χώρας θα κρινόταν σε έναν βαθμό από ένα δικαστήριο του Ρεθύμνου. Δεν είναι δουλειά του να το ξέρει.

Την Τρίτη, λοιπόν, ενας δικαστής στο Ρέθυμνο αποφάσισε ότι ο κ Νίκος Δασκαλαντωνάκης, πατριάρχης της οικογένειας των μεγαλύτερων ξενοδόχων της χώρας, καλώς απέκλεισε το 60% των μετόχων της εταιρείας του από την λήψη των αποφάσεων, όταν οι τελευταίοι, η πρώην σύζυγος και τα παιδιά του, έθεσαν ζήτημα να δημιουργηθεί μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου στον όμιλο. Όλα αυτά θα ήταν μία αυστηρά οικογενειακή υπόθεση αν ο συγκεκριμένος όμιλος δεν διέθετε το βάρος που έχει στην τουριστική αγορά της χώρας και δεν χρώσταγε πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες ενώ εχει επιδοτηθεί με μεγάλα ποσά από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για την κατασκευή ξενοδοχειακών δωματίων που κόστισαν αρκετά περισσότερο από ό,τι τα αντίστοιχα ξενοδοχείων 5 αστέρων σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου δραστηριοποιείται ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός Tui, εταίρος –μέχρι σήμερα τουλάχιστον, του ελληνικού ομίλου.


Ο δικαστής που πήρε την απόφαση σχολίασε μεγαλοφώνως ότι μπορεί να μην εφάρμοσε αυστηρά τον νόμο αλλά έκανε αυτό που του φάνηκε δίκαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, μία προσπάθεια συμβιβασμού στην οποία πρωτοστάτησε μία από τις Τράπεζες στις οποίες ο όμιλος χρωστάει πολλά, δεν καρποφόρησε εξ' αιτίας της εμμονής της πλευράς που κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα να γίνει η δίκη, προφανώς γνωρίζοντας ότι υπάρχουν...δικαστές στο Ρέθυμνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χάνονται τα όρια μεταξύ εταιρείας και οικογένειας στην Ελλάδα. Ούτε είναι η πρώτη φορά που τα δικαστήρια ερμηνεύουν τους κανόνες της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης με βάση εκείνο που μοιάζει δίκαιο για την οικογένεια. Η επιχειρηματική δραστηριότητα ωστόσο είναι μία δημόσια δραστηριότητα και όχι μια οικογενειακή υπόθεση και μάλιστα όταν αφορά 31 ξενοδοχεία, 6500 εργαζόμενους και πάνω απο μισό δις ευρώ δανεικά απο τις Τράπεζες.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr