Η ελληνική διπλωματία αντιδρά στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να χρησιμοποιεί αιχμηρή γλώσσα για να διαμαρτυρηθεί για τις πρακτικές της Άγκυρας. 

 

Μιλώντας στους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις τελευταίες περιπτώσεις τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.

 

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας

 

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.

 

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι «η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της "κανονικότητας" που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία». Μάλιστα, όπως σχολίασε, πρόκειται για μια εικόνα που δυστυχώς «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

 

Tο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πριν μερικές μέρες προχώρησε σε διάβημα προς την Άγκυρα απαντώντας στην τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ