Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα Rafale

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα Rafale Facebook Twitter
EPA
0

Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τις συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.


Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μακάριος Λαζαρίδης έκανε λόγο για μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία «καθώς κανείς είπε δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι αυτά τα αεροσκάφη είναι απαραίτητα για την ισχυροποίηση της χώρας μας, ιδιαίτερα στην τρέχουσα ευαίσθητη συγκυρία για τα εθνικά θέματα».

Κατά τον ίδιο, με την απόκτηση αυτών αεροσκαφών, οχυρώνεται η άμυνά της Ελλάδας και κατοχυρώνονται «οι προϋποθέσεις της ειρήνης» απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας που κλιμακώνονται.

Στον αντίποδα, ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιώργος Τσίπρας, επέμεινε στην κριτική για τις διαδικασίες του επείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση για την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε προχωράμε, έτσι. Υπάρχουν και ορισμένα όρια».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δε πως η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας «σε καμία περίπτωση δεν δίνει την πολυτέλεια ή το ελεύθερο ή το περιθώριο στην Κυβέρνηση, στο Κράτος, στη χώρα, να αντιμετωπίζει με ένα πιο χαλαρό τρόπο το θέμα των δαπανών για την Άμυνα, ακόμη και αν αυτές αυξάνονται.»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως το κόμμα του λέει «Ναι», στην προμήθεια των RAFALE, αλλά ζητά και την απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ιδιωτική και κρατική».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης δήλωσε πως το κόμμα του διαφωνεί και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί και η επιλογή αυτή για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «που θέλει αυτή την προμήθεια των αεροσκαφών RAFALE και έχει βάλει τη σφραγίδα του».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Γιώργος Μυλωνάκης εστίασε την κριτική τους την έλλειψη της αμυντικής μας βιομηχανίας λέγοντας πως για την κατάσταση που έχει περιέλθει» ντρέπομαι και λυπάμαι» καθώς «τα ΕΑΣ έχουν απαξιωθεί. Η ΕΛΒΟ δεν παράγει τίποτα». 

Η ειδική εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα από την δική της πλευρά ανέφερε πως «κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την αμυντική ενίσχυση της χώρας, ιδίως σήμερα, που η χώρα σύρεται σε μια διαπραγμάτευση με τον θεωρητικό γείτονα και με την αποδοχή, μάλιστα, και επί διαιτητή, ο οποίος χρησιμοποιεί την Τουρκία σαν όχημα στον γεωπολιτικό του σχεδιασμό. Και θα ήμασταν και εμείς υπέρμαχοι στην ενίσχυση της χώρας βάσει σχεδίου και στρατηγικής» .

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ