Εξ αποστάσεως θα γίνονται στο εξής όλες οι ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής, μέσω ειδικής πλατφόρμας.

 

Οι βουλευτές θα συνδέονται στην πλατφόρμα από το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους και θα ψηφίζουν από οπουδήποτε βρίσκονται. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να αποτραπεί ο συνωστισμός βουλευτών, λόγω του κορωνοϊού.

 

«Η κατάσταση έχει χειροτερέψει και τα πράγματα πλέον σοβαρεύουν με τον κορωνοϊό. Διαπιστώθηκε ότι το σύστημα που εφαρμόσαμε, της σταδιακής προσέλευσης , ανά 20 λεπτά να ψηφίζουν 60 βουλευτές στις ονομαστικές ψηφοφορίες, δεν λειτούργησε. Στη τελευταία ψηφοφορία μέσα σε ενάμιση λεπτό ψήφισαν 140 βουλευτές», εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

 

Η ειδική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη σε περίπου δύο εβδομάδες, καθώς μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ασφαλούς ταυτοποίησης του βουλευτή- χρήστη, εξήγησε ο γ.γ. της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης.

 

Την εξ αποστάσεως ψηφοφορία είχαν προτείνει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Έτσι, στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά πιο εύχρηστο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ