ΣTA PODCAST THΣ LIFO

«Άνοιξη» στις σχέσεις με τη Ρωσία βλέπει ο Α. Τσίπρας

«Άνοιξη» στις σχέσεις με τη Ρωσία βλέπει ο Α. Τσίπρας Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
0

Ως μία νέα ευκαιρία για επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψή του στη Μόσχα, σε νέα συνέντευξή του στο πρακτορείο Itar Tass.

Όπως σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονταν σε «παγωμένη κατάσταση». «Δεν γνωρίζω εάν έμοιαζαν με τον σιβηρικό χειμώνα, ωστόσο ήταν χειμώνας. Αυτές τις ημέρες ζούμε την άνοιξη και πρέπει αυτήν την άνοιξη να την υποστηρίξουμε, να βεβαιωθούμε ότι θα καθιερωθεί το συντομότερο, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας και να συζητήσουμε μία σειρά από βασικούς τομείς».

Κάνει επίσης λόγο για κοινές προκλήσεις και πεδία συνεργασίας με τη Ρωσία στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και τη γεωργία, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Επιπλέον, τονίζει τη δυνατότητα αναβάθμισης των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών και τη διατήρηση της υφιστάμενης συνεργασίας που θα έδινε την ευκαιρία στην Ελλάδα να εξάγει την αγροτική της παραγωγή στη Ρωσία, όπως επίσης και τις ευκαιρίες ανάπτυξης του τουρισμού από κοινού με τη Ρωσία.

Χαρακτήρισε ως παράλογες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την Ουκρανία και σημείωσε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είχαν πληγεί τα τελευταία χρόνια γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τις κυρώσεις αυτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο με τη σειρά του επέφερε ζημία στην ελληνική οικονομία, σημείωσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στους κοινούς αγώνες της Ελλάδας και της Ρωσίας κατά το παρελθόν απέναντι στο ναζισμό και με αφορμή αυτό το γεγονός, τόνισε ότι οι κοινές ρίζες και η κοινή πεποίθηση των δύο λαών, οφείλουν να οδηγήσουν τις δύο χώρες πέρα από τις καλές προθέσεις, σε ένα πιο αξιόλογο μέλλον.  «Ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε πιο σημαντικές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα ζητήματα. Μοιραζόμαστε ένα εξαιρετικό παρελθόν αγώνων και ακολουθώντας μία κοινή πορεία, μπορούμε να έχουμε ένα αξιόλογο μέλλον», είπε.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα

Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας και αύριο στις 13.00 θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας και μετά, στις 15:30, οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

16:00 Αναχώρηση για Μόσχα

19:00 Άφιξη Πρωθυπουργού και Αντιπροσωπείας που θα τον συνοδεύει στη Μόσχα

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

10:00 - 11.00 Κατάθεση στεφάνου από Πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

13:00 Κατ' ιδίαν συνάντηση Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν

14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας

15:15 Υπογραφή εγγράφων

15:30 Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου

18:30 Συνάντηση Πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας.

19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

10:00 Διάλεξη Πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

12:00 Συνάντηση Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν (Κτήριο Κρατικής Δούμας).

15:00 Συνάντηση Πρωθυπουργού με τον Ρώσo Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης.

16:30 Συνάντηση Πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ