Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως της ΝΔ, η γαλάζια παράταξη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για το προσφυγικό, ενώ αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη κάνει λόγο για «κολαστήριο» και «τόπο αβάσταχτης δοκιμασίας» των συνανθρώπων μας.

 

Στην ανακοίνωση της ΝΔ επισημαίνεται πως «Περίπου 12.000 άνθρωποι υποφέρουν σε συνθήκες πρωτόγνωρες μέσα στη βροχή και τη λάσπη. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες. Ο κ. Τσίπρας επιστρατεύει εύκολα λόγια, αλλά αποδεικνύεται ανύπαρκτος στις πράξεις. Η δραματική κατάσταση στην Ειδομένη δε μπορεί να συνεχίζεται. Ούτε για μια ημέρα. Ο κίνδυνος είναι ήδη μεγάλος» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας τη δήλωση του προέδρου του κόμματος με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα σχέδιο οργανωμένης εκκένωσης του χώρου και άμεσης μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε χώρους με στοιχειώδεις υποδομές αξιοπρεπούς διαμονής, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης.

 

Παράλληλα εξαπολύει προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας : «Την ίδια αυτή στιγμή, ο απών κ. Τσίπρας, αυτός που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία. Όμως, η δήθεν ανθρωπιστική του ευαισθησία έχει πλέον όνομα: "Ειδομένη". Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Αποδεικνύεται πως δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα, ούτε τους πρόσφυγες και μετανάστες, ούτε και την ασφάλεια της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

 

Έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα – καταυλισμό» δηλώνουν στη ΝΔ καλώντας τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς «να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή πραγματικότητα της ανεπάρκειάς τους για την οποία είναι ήδη υπόλογοι». «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφασή μας να μην αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα - καταυλισμός. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Ξεπέρασε τα όριά της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

 

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως  ηκυβέρνηση δεν δέχεται υποδείξεις ευαισθησίας από αυτούς που την εγκαλούσαν γιατί δεν απωθεί τις βάρκες με τους πρόσφυγες.

 

Επιπρόσθετα, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε την ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως» «μνημείο άγνοιας, διαστρέβλωσης και υποκρισίας».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της κ. Γεροβασίλη:

 

«Η «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως», που έχει συστήσει ο κ. Μητσοτάκης για τις ανάγκες της τηλεοπτικής του πολιτικής, εξέδωσε προ ολίγου μια ανακοίνωση – μνημείο άγνοιας, διαστρέβλωσης και υποκρισίας.

 

Για να μην αυτογελοιποιούνται περισσότερο, τους ενημερώνουμε ότι:

 

1. Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, όντως δεν εφαρμόζεται –όπως επισημαίνει η ανακοίνωση- , διότι προβλέπεται να ισχύσει από τον Ιούνιο.

 

2. Η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, σε ευρεία βάση. Η «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως» της ΝΔ, όφειλε να γνωρίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επιστρέψει 630 παράτυποι μετανάστες, όταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρέμενε ανενεργή. Η συμφωνία επικαιροποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χρονικό διάστημα που μάλλον φαίνεται επαρκές στην ΝΔ για να κρίνει ότι δεν εφαρμόζεται.

 

3. Ο βαλκανικός προσφυγικός διάδρομος, δεν έκλεισε «με συνυπογραφή της Ελλάδας», αλλά με μονομερή ενέργεια της Αυστρίας και της «ομάδας Βίζεγκραντ», την οποία η ΝΔ αποσιωπά και προσπερνά. Βολικό για τον κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να κάνει πλάτες στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

 

4. Αν η ΝΔ θεωρεί ότι στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ η Ελλάδα έπρεπε να θέσει βέτο, οφείλει να το πει. Στην Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε τέτοια εντύπωση.

 

5. Η «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως» της ΝΔ, ζητά «οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης» για την Ειδομένη. Το σχέδιο της κυβέρνησης υπάρχει, και προβλέπει την σταδιακή εθελούσια μεταφορά των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας και όχι την χρήση βίας. Έχει διαφορετική άποψη η ΝΔ; Προτείνει την βίαιη εκκένωση της Ειδομένης; Γιατί δεν το λέει ευθέως και το αφήνει να πλανάται αόριστα ως υπαινιγμός;

 

6. Η ΝΔ χαρακτηρίζει την Ειδομένη «κολαστήριο» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απούσα. Γνωρίζουν ή όχι ότι κατ' επιλογήν και σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία και τις Ευρωπαϊκές Αρχές, δεν προβλέπεται να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, για να μην λειτουργήσουν ως πόλος έλξης; Έχει διαφορετική άποψη η ΝΔ; Γιατί δεν εισηγείται ευθέως αστυνομική επέμβαση;

 

Ο κ. Μητσοτάκης χύνει από το πρωί σήμερα κροκοδείλια δάκρυα για την λάσπη της Ειδομένης, ενώ βουλιάζει στην δική του μικροπολιτική λάσπη. Ας αποφασίσει αν ακολουθεί την ακροδεξιά ατζέντα ή την «γραμμή ευαισθησίας» για το προσφυγικό. Το ενδιάμεσο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μικροπολιτική υποκρισία.

 

Η Κυβέρνηση δεν δέχεται υποδείξεις ευαισθησίας από αυτούς που την εγκαλούσαν γιατί δεν απωθεί τις βάρκες με τους πρόσφυγες.»

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr