Απεργία την Πρωτομαγιά

Προ των πυλών τρία νομοσχέδια: Τι αλλάζει σε προσλήψεις, συντάξεις και Πανελλαδικές

Προ των πυλών τρία νομοσχέδια: Τι αλλάζει σε προσλήψεις, συντάξεις και Πανελλαδικές Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο με το νέο ΑΣΕΠ, μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία με νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, μεταβολές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, προβλέπουν μεταξύ άλλων τα τρία νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση. 


Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή άμεσα αφορά στις προσλήψεις και τον ΑΣΕΠ. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό σε Δημόσιο και ΟΤΑ κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, καθώς και για το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) θα επιλέγεται μέσα από πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό που θα διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ανά διετία, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων που εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι ο πρώτος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Θα ακολουθήσει προς κύρωση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ένα άλλο νομοσχέδιο, η Σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ενώ σειρά έχει και το νομοσχέδιο που αφορά στα εργασιακά.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις, η λύση στον γόρδιο δεσμό των 300.000 εκκρεμών συντάξεων που εξακολουθούν να αυξάνονται αλματωδώς και οι αλλαγές στα εργασιακά, που αφορούν μεταξύ άλλων τις υπερωρίες και τον συνδικαλιστικό νόμο, μαζί με τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις αναφέρονται στο νέο ασφαλιστικό νόμο.

Στον τομέα της παιδείας, αναμένεται το νομοσχέδιο που θα αφορά στις Πανελλαδικές και τα ΑΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδίως στα πανεπιστήμια με νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ με ελάχιστη βάση εισαγωγής. Επίσης προβλέπεται η αστυνόμευση στα ΑΕΙ, αλλαγές για το ζήτημα των «αιωνίων» φοιτητών, και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Όπως επισήμανε, «κατατέθηκε στη Βουλή -και συζητείται από αύριο Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς. Υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και διευρύνει -για πρώτη φορά από το 1947- την έκταση της επικράτειάς της».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται κατά λέξη: «Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».


Ανέφερε επίσης ότι «κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale». Γίνεται, έτσι, ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης».

Πολιτική
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM