Στην κατάσταση του συστήματος υγείας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

 

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε πως από τον Μάϊο μέχρι σήμερα καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός οι ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊού την 1η Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε 219 και σήμερα ανέρχονται σε 388. Στην Αττική ο αριθμός αυτός ανέχεται σήμερα σε 164 και στη Θεσσαλονίκη σε 87. 

 

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη κλινών σήμερα, στο σύνολο της επικράτειας, υπάρχουν 1088 κλίνες για ΜΕΘ, εκ των οποίων για τον κορωνοϊό είναι 388 και από αυτές 160 είναι κενές. Στην Αττική οι κενές είναι 61 και στη Θεσσαλονίκη 19. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για αύξηση κατά 53,6%, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, των κλινών σε ΜΕΘ. «Σε απόλυτα νούμερα είναι επιπλέον 300». Ο υφυπουργός προανήγγειλε και άλλες κλίνες ΜΕΘ έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό σήμερα πριν από δέκα ημέρες νοσηλεύονταν 922 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ σήμερα νοσηλεύονται 1503. «Μία αύξηση 63%, 600 ασθενείς σε δέκα ημέρες». Στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαμε νοσηλεύσει μόλις 300 ασθενείς, ανέφερε ο «το 1/5 των ασθενών που νοσηλεύουμε σήμερα». 

 

«Το ΕΣΥ είχε προετοιμαστεί γι αυτό και καταφέραμε και διασφαλίσαμε την ομαλή λειτουργία του συστήματος. Σήμερα διαθέτουμε 3.339 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό εκ των οποίων οι 2.000 είναι κενές. Τις τελευταίες πέντε ημέρες απαιτούνται 100 νέες κλίνες καθημερινά για ασθενείς με κορωνοϊό». 

 

Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως σε 10 ημέρες χρειάστηκαν επιπλέον 95 κλίνες ΜΕΘ. 

 

Ο κ. Κοντοζαμάνης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων. Ο υφυπουργός Υγείας μίλησε και για τις τεσσερις προκηρύξεις με σκοπό την κάλυψη μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν. 

 

«Διαχειριζόμαστε μια πρωτόγνωρη κρίση», διεμήνυσε ο κ. Κοντοζαμάνης και προσέθεσε πως το σύστημα υγείας έχει εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες ρεμδεσιβίρης, ενώ η Ελλάδα έχει προσχωρήσει στις τρεις πρώτες συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να εξασφαλίσουμε ικανό αριθμό εμβολίων.

 

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω», κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr