Τσίπρας: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας- Μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο

Τσίπρας: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας- Μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο Facebook Twitter
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
0

Δραματική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας συνολικά, κάνοντας λόγο για εγκληματικές ευθύνες.

Κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι έχει «κρασάρει» το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα και εξέφρασε την αγωνία «μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο».

«Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας συνολικά είναι δραματική», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων.

«Κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες γι' αυτή την ολιγωρία, την αδράνεια σε σχέση με τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι αυτό συνέβη παρότι «όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα έχουμε γεωμετρική αύξηση των σοβαρών περιστατικών και θα επιβαρυνθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Μόλις μια βδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη σχεδόν αμέριμνα γιόρταζε τον πολιούχο, την 28η Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Στον μητροπολιτικό ναό γινόταν λιτανεία παρουσία εκατοντάδων πιστών και της πολιτειακής ηγεσίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης που κατά τα άλλα είχε αναστείλει την παρουσία εκπροσώπων της στην δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης, συνωστισμός πολιτών και η ευθύνη διαρκώς στον πολίτη. Καμία ευθύνη στις αρχές. Καμία πολιτική ευθύνη», δήλωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Έχει κρασάρει το σύστημα στην Βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτες όλες οι εντατικές», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο φόβος και η αγωνία που έχουμε είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο. Δηλαδή να μην βρεθούμε στη δύσκολη στιγμή εκείνη όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στην εντατική μονάδα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι οι ευθύνες είναι γνωστές και θα καταλογιστούν, ενώ σημείωσε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό ήταν η ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξουν νέες κλίνες στη Θεσσαλονίκη, όπως και να γίνει άμεσα επίταξη των ιδιωτικών μονάδων. Ακόμη, ζήτησε να γίνει αναμόρφωση του μισθολογίου για γιατρούς και νοσηλευτές, να ενταχθεί το νοσηλευτικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά και να προκηρυχθούν τουλάχιστον 15.000 μόνιμες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να συνταγογραφούνται τα διαγνωστικά τεστ.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών και εργαζομένων στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν ότι ήδη γίνεται επιλογή ασθενών, όχι στις περιπτώσεις Covid-19 αλλά στα άλλα περιστατικά, καθώς η εντολή είναι να κάνουν μόνο το 20% των χειρουργείων που γίνονταν την προηγούμενη περίοδο.

Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Ελένη Σιώτου τόνισε ότι έχουν γεμίσει και οι 25 κλίνες ΜΕΘ και οι 82 κλίνες Covid-19 που διαθέτει το νοσοκομείο. Ακόμη, ανέφερε ότι επίσημα σήμερα είναι 71 τα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ του προσωπικού.

Άμεση στήριξη του επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη και με εκπροσώπους και φορείς από τον κλάδο της εστίασης και δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες αιτήσεις χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις τους και πρέπει να το κάνει και η ελληνική κυβέρνηση είπε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων από τον κλάδο της εστίασης της Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι η κατάσταση που βιώνουν εξ αιτίας του lockdown είναι τραγική και δεν έχουν την οικονομική βοήθεια όπως υπάρχει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM