«Η πανδημία δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Ευρώπης», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

 

Το θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις χώρες, αλλά ιδίως για την Ελλάδα, σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Γιατί αυτή η γενιά του braindrain έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα προς το παρόν και μακάρι να μην κληθεί να πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο».

 

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι η χώρα μας σηκώνει τεράστιο βάρος και έχει αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα «γιατί καλείται να προστατεύσει ανθρώπους κατατρεγμένους και να συνδυάσει αυτήν την οφειλόμενη, κατά τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο προστασία με την προστασία βεβαίως των συνόρων μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και με τη διασφάλιση και της ασφάλειας της χώρας».

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη εξίσωση», που καλείται να λύσει η Ευρώπη και συμπλήρωσε «περιμένουμε με ενδιαφέρον και κάποια αγωνία τολμών να πω, κι εκεί να δούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η οποία δεν ήταν στο παρελθόν τόσο επαρκής θα έλεγα».

 

Από την πλευρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε αισιοδοξία για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και για συμφωνία σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Πιστεύω ότι και για τη χώρα μας αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία γιατί όχι μόνο θα μας δώσει πρωτοφανείς πόρους που θα μπορέσουν να στηρίξουν τη ζώσα οικονομία, αλλά κυρίως τους ασθενέστερους και αυτούς που υπέφεραν πιο πολύ από την πανδημία, αλλά και να δώσουμε ελπίδα και στους νέους Έλληνες», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.