Τηλεδιάσκεψη με ηγέτες χωρών από την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο είχε νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

Οι ηγέτες της Αυστρίας, Ισραήλ, Νορβηγίας, Αυστραλίας και Κόστα Ρίκα, που ανήκουν στην ομάδα Smart Covid-19 Management Group, αντάλλαξαν απόψεις για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που θέτει για όλες τις οικονομίες η πανδημία, ενόψει κι ενός πιθανού δεύτερου κύματος.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο άνοιγμα της Ελλάδας στους ξένους επισκέπτες από την 1η Ιουλίου. Σημείωσε ότι η χώρα τους υποδέχεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα.

 

Επεσήμανε ακόμη ότι το προηγούμενο διάστημα λιγότεροι από 1 στους 1.000 επισκέπτες που είχαν υποβληθεί σε τεστ στο αεροδρόμιο εμφανίστηκαν θετικοί στον ιό.

 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή πρώτη ημέρα κατά την οποία λειτούργησε το σύστημα μέσω της συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας PLF, η οποία, όπως είπε, «βασίζεται σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο για τα δειγματοληπτικά τεστ».

 

«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Τόνισε δε, ότι «ο ιός θα είναι εδώ για πολύ περισσότερο απ' όσο περιμέναμε» ενώ αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής σημείωσε πως «Χρειαζόμαστε μία συμφωνία στις 18 Ιουλίου». Επανέλαβε δε ότι η συμφωνία «πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει».

 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, οι Πρωθυπουργοί της Τσεχίας Andrej Babis, της Noρβηγίας Erna Solberg, του Ισραήλ Benyamin Netanyahu, της Αυστραλίας Scott Morrison, καθώς και ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Carlos Alvarado Quesada.