Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», γνωστό και ως «Ηρακλής».

 

«Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Όχι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Από τη συζήτηση και την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.

 

Με το νομοσχέδιο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών και ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο στηρίζεται στο ιταλικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

 

Νωρίτερα, μιλώντας κατά τη συζήτηση του ν/σ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε τη μείωση άνω των 30 δισ. ευρώ, ή πλέον του 40% των κόκκινων δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής», σημειώνοντας πως η υλοποίηση του σχεδίου νόμου αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο «Ηρακλής», ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «για να αντιληφθούμε το μέγεθος και τη σημασία του εγχειρήματος, με την παρούσα συστημική λύση εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση "κόκκινων δανείων" υψηλότερη από το σύνολο της μείωσης που επετεύχθη την τελευταία τετραετία, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Μαρτίου 2016 έως σήμερα».