Για πολλά «προβληματικά άρθρα» στις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έκανε λόγο ο Σταύρος Κοντονής. 

 

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «εκτίθεται η κυβέρνηση». 

 

«Είχα σοβαρές διαφωνίες με μία σειρά από άρθρα τόσο του γενικού μέρους του κώδικα όσο και του ειδικού μέρους, αλλά και του κώδικα ποινικής δικονομίας. Αυτό που είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι απολύτως σωστό, αυτό δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης, είναι η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία όμως δεσμεύει την κυβέρνηση. Ο κάθε υπουργός δεν μπορεί να επέμβει σε αυτό το σχέδιο, πρέπει να το πάει αυτούσιο στη Βουλή» εξήγησε για να προσθέσει:

 

«Επειδή εγώ δεν συμφωνούσα και καταλάβαινα ότι αν το θέσω σε διαβούλευση ή αν το πάω στη βουλή θα εκτίθετο η κυβέρνηση είχα προβλέψει τη σύσταση νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία επί του σχεδίου της προηγούμενης θα κατέληγε σε ένα σχέδιο το οποίο θα μας βρίσκει όλους σύμφωνους».

 

Ωστόσο, όπως ανέφερε, αυτό δεν έγινε γιατί μεσολάβησε ο ανασχηματισμός και «τελικά είδαμε αυτό το σχέδιο σε διαβούλευση με όλα τα παρεπόμενα προβλήματα».

 

Σε ό,τι αφορά στα «προβληματικά άρθρα» έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση των μονομελών κακουργιοδικείων που ασχολούνται κυρίως με τα ναρκωτικά και την επαναφορά των τριμελών, κάτι που χαρακτήρισε «καταστροφικό».

 

Αναφορικά με τη μείωση ποινών είπε ότι πρέπει να το δούμε συνολικά. «Σε ορισμένες περιπτώσεις συμφωνώ σε άλλες δεν συμφωνώ», συμπληρώνοντας πως θεωρεί «απαράδεκτο» να μειώνεται στο μισό η ποινή στον διευθύνοντα σε εγκληματική οργάνωση. «Το ότι συνδυάστηκε αυτό με τη δίκη της Χρυσής Αυγής αυτό είναι ένα θέμα της επικαιρότητας» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «δεν είχε καμία σκοπιμότητα η κυβέρνηση».