Πρώτοι στον αριστερό και τον δεξιό λαϊκισμό αναδείχθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βίκτορ Όρμπαν  αντίστοιχα, σε ένα κουίζ του Guardian. 

 

Η βρετανική εφημερίδα, χρησιμοποίησε τα στοιχεία της «Ομάδας Λαϊκισμού» (Team Populism), ενός δικτύου πολιτικών επιστημόνων που ερευνούν το φαινόμενο.

 

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες μελέτησαν τέσσερα είδη ομιλιών των πολιτικών, τις προεκλογικές, αυτές με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, τις ομιλίες σε εγκαίνια και παρεμφερείς τελετές και τις ομιλίες που δόθηκαν στο εξωτερικό.

 

Στη συνέχεια η βρετανική εφημερίδα κάλεσε τους αναγνώστες της να βαθμολογήσουν, στην κλίμακα του λαϊκισμού, τον κάθε πολιτικό και να δουν αν η απόψή τους συμφωνεί με τις μετρήσεις των ειδικών. 

 

Σε ό,τι αφορά τον αριστερό λαϊκισμό, τα πρωτεία αποδίδονται στον Έλληνα πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αφήνει πίσω του, στη δεύτερη θέση, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

 

Η εφημερίδα αναφέρει πως το υψηλό «σκορ» του Αλέξη Τσίπρα είναι αποτέλεσμα κυρίως των όσων είχε υποστηρίξει στις ομιλίες του πριν την πρώτη εκλογή του, τον Ιανουάριο του 2015, «πριν την συνθηκολόγησή του με τους δανειστές της Ελλάδας και τη συμφωνία για νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

 

Η εφημερίδα αναφέρει ωστόσο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προσαρμόσει την πολιτική του γλώσσα σε πολύ πιο μετριοπαθή επίπεδα.

 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, στην τέταρτη ο επικεφαλής των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ ακολουθούν τρεις Αμερικανοί, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς,ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η τέως υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

 

 

 

Σε ότι τους δεξιούς λαϊκιστές, «πρωταθλητής» αναδεικνύεται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, με δεύτερο τον πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου το πρώτο διάστημα της προεδρίας Τραμπ, Στιβ Μπάνον και τρίτο τον πρώην ηγέτη του δεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ.

 

Ακολουθούν ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της δεξιάς λαϊκιστικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο.

 

 

 

Σημειώνεται πως η καγκελάριος της Γερμανίας και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του CDU άγγιξε το μηδέν, βαθμολογήθηκε δηλαδή ως «καθόλου λαϊκίστρια».