Στο Βουκουρέστι σήμερα ο Τσίπρας για την τετραμερή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας

Στο Βουκουρέστι σήμερα ο Τσίπρας για την τετραμερή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Στο Βουκουρέστι θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την Τετραμερή Συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στη Σόφια, στις 17 Μαΐου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Βουκουρέστι, στο Victoria Palace.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τέσσερις ηγέτες θα συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, καθώς στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά της Σερβίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προτείνει να υπάρξει αναζωογόνηση της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης», που είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή.

Ο προεδρεύων της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο Μπόικο Μπορίσοφ την έθεσε ως προτεραιότητα της Βουλγαρικής Προεδρίας, για την οποία είχε πει ότι θα λειτουργήσει ως «Βαλκανική Προεδρία».

Στην Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής θα γίνει αμοιβαία ενημέρωση για τις περιφερειακές εξελίξεις, για την κατάσταση στο Κόσοβο και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της επιρροής τρίτων κρατών στην περιοχή, με στόχο να διασφαλιστεί η θεσμική διαδικασία για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Επίσης θα εξεταστούν θέματα συνεργασίας των τεσσάρων χωρών στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των μεταφορών κ.α.

Η σημερινή Τετραμερής Συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της Τριμερούς Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, στη Θεσσαλονίκη, τις διμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Καβάλα και των δύο Τετραμερών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, στη Βάρνα και στο Βελιγράδι, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της Τετραμερούς Συνάντησης έχει ως εξής:

16:50-16:55

Αφίξεις των Ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας, και υποδοχή τους από την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας

17:15-18:15

Τετραμερής συνάντηση των Ηγετών

18:20-18:50

Κοινές δηλώσεις των Ηγετών προς τα ΜΜΕ

18:55-19:00

Οικογενειακή φωτογραφία

19:30-21:00

Επίσημο δείπνο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM