Την απόδοση μομφής σε βάρος του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη και Παναγιώτη Ηλιόπουλο, εισηγείται στην Ολομέλεια η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά είναι διαδικασία η οποία κινείται σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις και περιγράφεται στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 80).

 

Η εισήγηση θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας την επόμενη Δευτέρα, 19 Μαρτίου.

 

Ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές στους οποίους αποδίδεται μομφή να δώσουν εξηγήσεις για τη στάση τους.

 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, αν και είχαν κληθεί για εξηγήσεις, δεν παρέστησαν ούτε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, ούτε οι δύο βουλευτές. Πάντως, Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος απέστειλαν υπομνήματα, ενώ ο Ν. Μιχαλολιάκος δεν απέστειλε.

 

Σημειώνεται πως κλήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής μετά τις φραστικές επιθέσεις τους σε βάρος μελών του κοινοβουλίου. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κλήθηκε μετά την πρωτοφανή προτροπή του προς τους Έλληνες μειονοτικούς βουλευτές να δηλώσουν ποια είναι η πατρίδα τους, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας, καθώς και διότι παρείχε πλήρη κάλυψη στους βουλευτές του, στην επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του Νίκου Μιχαλολιάκου προς την Ολομέλεια, με επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, είχε επισημάνει ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά και τα λεγόμενα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν έχουν προηγούμενο στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευπρέπειας, του πολιτικού διαλόγου, αλλά και τα σύνορα του μίσους και του διχασμού.

 

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή για συμπεριφορά στο πλαίσιο κάποιας έντονης οξυμένης συζήτησης, αλλά για συμπεριφορά επαναλαμβανόμενη, συνειδητή και με πλήρη κάλυψη του προέδρου και των λοιπών μελών της συγκεκριμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας», ανέφερε ο κ. Βούτσης προς την Επιτροπή Δεοντολογίας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr