Σειρά επαφών Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σειρά επαφών Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
0
Σειρά επαφών Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ Facebook Twitter

Σειρά ολιγόλεπτων συνομιλιών είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βρετανία. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.


«Σε παρακολουθώ» , είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά το ολιγόλεπτο τετ-ατετ που είχαν πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, για να προσθέσει «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».


Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Ενώ συνομιλίες είχε και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σειρά επαφών Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ Facebook Twitter


Ο πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτες συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό. Ενώ συνομίλησε και με την Πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.


Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ρητορική και οι εθνικιστικές πρακτικές στην «ευρύτερη περιοχή μας » πρέπει να ξεπεραστούν προς όφελος των Δημοκρατικών Αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και την συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτό.


Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας . Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς , πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των λαών των δύο χωρών, που μάλιστα ενισχύθηκαν τις τελευταίες δεκαετές.


Αλέξης Τσίπας και Έντι Ράμα υπογράμμισαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας , ενώ συζήτησαν και τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία των δύο υπουργών Εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων με στόχο την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.
Παράλληλα τονίστηκαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.


Τέλος οι δύο πρωθυπουργοί επεσήμαναν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε και προσχώρησης της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με τους Διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΘΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗ

Πολιτική / Τσίπρας από Κοζάνη: Κόκκινη γραμμή η μη χρήση στρατιωτικών βάσεων που μπορεί να θέσουν τη χώρα σε κίνδυνο

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον και την γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή του Ιράν
THE LIFO TEAM