Αποκαλύψεις για το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη από τον Γκάλμπρεϊθ - Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και τα κινητά τηλέφωνα σε ψυγεία

Αποκαλύψεις για το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη από τον Γκάλμπρεϊθ - Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και τα κινητά τηλέφωνα σε ψυγεία Facebook Twitter
Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ
32
Αποκαλύψεις για το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη από τον Γκάλμπρεϊθ - Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και τα κινητά τηλέφωνα σε ψυγεία Facebook Twitter

Άγνωστες πτυχές από το μυστικό Plan B που φέρεται να εκπονούσε υπό άκρα μυστικότητα από τον Μάρτιο του 2015 η ομάδα Βαρουφάκη, αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρειθ, συντονιστής της ομάδας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σε βιβλίο του ο Γκάλμπρειθ περιγράφει την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το σχέδιο για τη  νέα δραχμή, επιστράτευση υπαλλήλων και εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος σε περίπτωση που θα κατέρρεαν πλήρως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β προετοιμάζονταν από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Επιπλέον αναφέρει πως περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.

Στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» ο Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές». Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

 

Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Aμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν. Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και στη Δανάη Στράτου βιβλίο και ο Γκάλμπρεϊθ περιγράφει των πρώην υπουργό ως μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι' αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».

Επιπλέον παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζεται ως βασικός δίαυλος της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους. «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ' αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο», έγραφε σε e-mail του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015. Στο ίδιο μήνυμα, ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Επειδ'η 'εχουμε γεμίσει με άτομα που δεν ξέρουν κάν το νόημα των λέξεων, χούντα / junta = a military or political group that rules a country after taking power by forceΌλα τα άλλα είνει περίεργα λεγόμενα!
Μου φαίνεται ανόητο να καθόμαστε να σχολιαζουμε τόσο πολύ για αυτό το θέμα...Μετά τα 51 δις αποκρατικοποιήσεων βρισκόμαστεουσιαστικά στο νοίκι.Τι μας νοιάζει για την περιουσία άλλων;
Αποδεικνύεται πως σε αυτή τη χώρα δεν γουστάρουμε να έχουμε σχέδιο, παρατηρωντας τα σχολια. Φυσικά έπρεπε και καλως υπήρχε!Δεν φαινεται απο πουθενά πως ο Τσίπρας το καλοειδε έστω μια στιγμή. Οποτε τι συζητάμε; Ο Βαρουφακης απλα επιζητά δημοσιότητα παλι
Ξερεις το καταργηση δημοκρατικων ελευθεριων ειναι σχεδιο για ... χουντα. οχι σχεδιο ετσι απλα.Και τον Απριλιο του 67 σχεδιο ειχαν οι ανθρωποι. γιατι τους κατηγορεις.τι διαβαζουμε.....
Σε νορμάλ χώρες αυτό είναι προετοιμασία πραξικοπήματος και τιμωρείται με τις πλέον αυστηρές ποινές. Η συμμορία αυτή έπρεπε ήδη να είναι στη φυλακή για έσχατη προδοσία.Σε νορμάλ χώρες. Εδώ είναι απλά Τρίτη.
Σε νορμάλ χωρες τετοια σχέδια έπρεπε να υπάρχουν από το 2001 (τότε που μπήκαμε στο ευρω). Σχέδια έκτακτης ανάγκης λέγονται κι ολοι οι σοβαροί οργανισμοί εχουν
Σοβαρά τώρα, αυτό το γελοίο σχέδιο θεωρείται "σχέδιο έκτακτης ανάγκης"; Επιπλέον: οι Βαρουφιάνοι καλωδιωμένοι τουρίστες γιατί λείπουν από τους σχεδιασμούς του πραξικοπήματος;
Αν έχω δει καλύτερο; Ναι έχω. Λεγόταν "Εφαρμογή του Πρώτου Μνημονίου με Επιλεκτικές Απολύσεις και Επιλεκτική Μείωση Μισθών και Συντάξεων ΔΥ, Υπαλλήλων ΟΤΑ και ΔΕΚΟ". Όσο υπήρχε "λίπος". Τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Κουράγιο και μετανάστευση--σίγουρα όχι επιστροφή στην δραχμή.
Ο θαυμασμός του Γκάλμπρεϊθ στο Γιάνη είναι ανέξοδος: από εκεί που είναι, στο Τέξας, δεν θα του καιγόταν καρφί για τις ελλείψεις στα καύσιμα και τα τρόφιμα, που προτείνει και πώς να αντιμετωπιστούν, ή για το κύμα βίας που θα ξεσπούσε, που προτείνει και πώς να αντιμετωπιστεί! Εμείς και τα παιδιά μας θα την πληρώναμε τη νέα δραχμούλα, ενώ ο καθηγητής από το Τέξας θα είχε άλλο ένα ενδιαφέρον μάθημα, εκτός από την εξαθλιωμένη Βενεζουέλα, για να ασχολείται. Ευτυχώς του το χάλασαν.
Ο άλλος λέει ότι αν συνεχιστούν τα μνημόνια, καλύτερα να είχαμε κάνει στρατιωτικό πραξικόπημα.Κοιτάξτε, το ξέρουμε ότι οι αριστεροί είστε φασισταριά του κερατά, αλλά δεν χρειάζεται να το φωνάζετε κιόλας.
Αν και το σχέδιο δεν μιλάει για στρατιωτικό πραξικόπημα...Μην ανησυχείς, αργά ή γρήγορα το πραξικόπημα θα γίνει. Και όταν γίνει, θα έρθει η Ευρώπη να μας σώσει τη Δημοκρατία.Όπως γίνεται χρόνια τώρα γύρω γύρω μας, θα γίνει και εδώ.
Πραγματικά, όμως, ΤΙ ΑΛΛΟ θες να γίνει για να πειστείς εσύ και οι όμοιοί σου ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η καταστροφή της χώρας;;;; Αρχίζω να πιστεύω ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος είναι η ύπαρξη στοιχειώδους IQ...
χαμενη ευκαιρια. ε ρε κατι αυξησεις που θα πεφταν με την δραχμη!!!!Ανθρωπε μου διαβασε λιγο ιστορια ή λογοτεχνια εστω. Αρχισε με το Αστειο του Κουντερα. Ελεος.
Οι φίλοι που προτρέπουν σε τεστ ευφυίας καλά θα κάνουν να αναγνώσκουν με μεγαλύτερη προσοχή τις αναρτήσεις, γιατί με την ίδια τακτική οι ίδιοι σε αντίστοιχο τεστ δεν θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο: "Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων". Ποια ακριβώς είναι η συγκλίση συμφερόντων (US-GR);
Κήρυξη έκτακτης ανάγκηςΕθνικοποίηση Τράπεζας της ΕλλάδοςΕπαναπροσδιορισμός καταθέσεων σε νέα δραχμήΣτρατιωτικός νόμος για τήρηση τάξης και ασφάλειαςΕπιστράτευση δημοσίων υπαλλήλωνΚλείσιμο τραπεζών επ' αόριστοΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Υ.Γ. Δεν μπορώ παρά να μην σκέφτομαι όλους αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ "για το πολίτευμα".
Ευτυχώς που υπήρχε και το ποσοστό των ρεαλιστων έξυπνων που ψήφισαν ΝΔ.Το κόμμα που επι Καραμνλή μοίραζε λεφτά όπου να 'ναι (κυρίως σε όσους ήδη είχαν) διόριζε σωρηδόν και έφτασε το έλλειμμα στα ύψη, στρώνοντας το κόκκινο χαλί στο μνημόνιο του Γιωργακη που θα έσωσε τη χώρα. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=493975Φυσικά δεν δικαιολογώντας τον Τσιπρα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμα του.Εξάλλου συζητιέται ποιλυ έντονα η ζεστή φιλία που έχουν με τον Καραμνλή και φυσικά οι πράξεις το επιβεβαιώνουν.