Τι αποκαλύπτει ανάλυση DNA για την καφέ αρκούδα σε Πίνδο, Ροδόπη και Πρέσπες

Έρευνα - πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Μελέτη για τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας σε Πίνδο, Πρέσπες και Ροδόπη με σκοπό την ανίχνευση της γενετικής τους ποικιλομορφίας, έκανε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συνολικός αριθμός τoυ είδους της καφέ αρκούδας για το 2020 και το 2021 στα τρία εθνικά πάρκα της χώρας ανέρχεται σε 485.

Όσον αφορά την γενετική τους ποικιλομορφία, διαπιστώθηκε ότι ο πληθυσμός της Πίνδου είναι διακριτός, ενώ παρατηρήθηκαν γενετικές επικαλύψεις στις αρκούδες Πρεσπών και Ροδόπης, όπου υπάρχει και υψηλός βαθμός ενδογαμίας.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδέχεται μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην μείωση της γενετικής ποικιλότητας του πληθυσμού

Αναφορικά με τον πληθυσμό τους, διαπιστώθηκε πως στην Πίνδο είναι πιο σταθερός συγκριτικά με εκείνον της Ροδόπης και των Πρεσπών.

Σημειώνεται ότι η γενετική ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Κτηνιατρικής και το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης.

Αναμένεται να γίνει επανάληψη της δράσης κατά το τρέχον έτος με σκοπό να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τα γενετικά χαρακτηριστικά της μπλε αρκούδας στη χώρα μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM