Θερμαϊκός: Πλωτά φράγματα για την προστασία από θαλάσσια ρύπανση - Πώς λειτουργούν

Θερμαϊκός: Πλωτά φράγματα για την προστασία από θαλάσσια ρύπανση - Πώς λειτουργούν Facebook Twitter
0

Πλωτά φράγματα για την προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου από θαλάσσια ρύπανση πρόκειται να παραχωρήσει εκ νέου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο λιμενικό γραφείο του Θερμαϊκού Κόλπου, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση περιστατικού διαρροής πετρελαιοειδών ή καυσίμων.

Τα πλωτά φράγματα είναι μια κατασκευή με πλωτήρες στην επιφάνεια των υδάτων, βαρίδια που τα κρατούν σταθερά στον βυθό και προστατευτικές αντένες πάνω από το νερό. Διαθέτουν επίσης απορροφητικό υλικό που μπορεί να δεσμεύσει ποσοστό 90 με 95% της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και ειδική αντλία καθαρισμού για τον καθαρισμό του συνόλου των πετρελαιοειδών από το νερό. Τα φράγματα τυλίγονται πάνω σε μια μεγάλη βάση και σε περίπτωση κάποιου συμβάντος το λιμεναρχείο ειδοποιεί τα λιμάνια να τα φέρουν για να τοποθετηθούν στο κατάλληλο σημείο.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας, στην προσεχή συνεδρίασή της αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την παραχώρηση των πλωτών φραγμάτων ως το 2024, ενώ ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Υποδομών, ιχθυολόγος, Απόστολος Γιάντσης, διευκρινίζει ότι η Περιφέρεια είχε προμηθευτεί τον εξοπλισμό αυτό το 2006, με χρηματοδότηση του υπουργείου Γεωργίας από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας, με σκοπό να τον χορηγήσει σε επιχειρήσεις και μυδοκαλλιεργητές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

«Ευτυχώς δεν έχει συμβεί κάποιο τέτοιου είδους περιστατικό στην περιοχή μας, πέραν ενός που θυμάμαι τη δεκαετία του '80, όταν υπήρξε διαρροή πετρελαίου στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου. Ωστόσο, ο σχετικός εξοπλισμός πρέπει να υπάρχει για να είναι διαθέσιμος, όποτε χρειαστεί. Οι περισσότεροι θα θυμούνται το ναυάγιο του Sea Diamond πριν από αρκετά χρόνια στη Σαντορίνη, οπότε είχαν τοποθετηθεί τέτοιου είδους πλωτά φράγματα στη θάλασσα ώστε να μην επεκταθεί η κηλίδα», αναφέρει ο κ. Γιάντσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέσο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και των οστρακοκαλλιεργειών, των ακτών, των λιμανιών, των αλιευτικών καταφυγίων της Χαλάστρας και του Λουδία, ενώ αφορά ολόκληρη την περιοχή του εσωτερικού Θερμαϊκού Κόλπου, από το Αγγελοχώρι ως τη Χαλάστρα και την Ημαθία. Σε περίπτωση περιστατικού και χρήσης των πλωτών φραγμάτων, αυτά μπορούν να καθαριστούν ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν σε αντίστοιχη περίπτωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM