Διεθνής ανησυχία προκαλεί η προειδοποίηση κορυφαίου επιστήμονα για το φιλόδοξο έργο «Neom» στη Σαουδική Αραβία, καθώς υποστηρίζει ότι η κατασκευή της γιγαντιαίας φουτουριστικής πόλης μπορεί να μεταβάλει τις τοπικές καιρικές συνθήκες και να εντείνει φαινόμενα όπως οι αμμοθύελλες και οι ξαφνικές καταιγίδες.
Ο Ντόναλντ Γουέμπλς, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και σύμβουλος στο περιβαλλοντικό συμβούλιο της Neom, δήλωσε στους Financial Times πως η γραμμική πόλη «The Line» και άλλα έργα –όπως το χειμερινό θέρετρο και οι τεχνητές νησίδες– ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά το μικροκλίμα της περιοχής. Όπως σημειώνει, ο προβληματισμός του έχει πλέον τεθεί σε προτεραιότητα από τη νέα διοίκηση του έργου, μετά την αποχώρηση του προηγούμενου CEO, Νάτζμι Αλ Νάσρ.
«Αρχίζεις να αλλάζεις τον τοπικό καιρό και το μικροκλίμα. Το φαινόμενο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς», υπογραμμίζει ο Γουέμπλς, προειδοποιώντας ότι το φιλόδοξο σχέδιο μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στις βροχοπτώσεις, ενίσχυση των ανέμων και των καταιγίδων στην ήδη ακραία ερημική ζώνη.
Το σχέδιο Neom περιλαμβάνει κατασκευές που εκτείνονται σε μήκος 170 χιλιομέτρων, με ουρανοξύστες ύψους έως και 500 μέτρων, ντυμένους με κατοπτρικές προσόψεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πόλεις επηρεάζουν τα ατμοσφαιρικά ρεύματα και την ανάπτυξη καταιγίδων, ενώ φαινόμενα υπερθέρμανσης αυξάνουν τη ροή και τη δυναμική της κυκλοφορίας του αέρα.
Ο ίδιος ο Γουέμπλς εκφράζει επίσης ανησυχίες για τις εκπομπές CO₂ που συνδέονται με τη χρήση τσιμέντου, αλλά και για τη βραδεία απεξάρτηση του έργου από συμβατικά καύσιμα για τη λειτουργία μηχανημάτων.
Αν και η Neom δηλώνει πως παραμένει προσηλωμένη στη βιωσιμότητα και πως προσπαθεί να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η συνολική αναθεώρηση του έργου από τον προσωρινό CEO Αϊμάν αλ-Μουνταΐφερ φαίνεται πως έχει προκαλέσει καθυστερήσεις έως και ενός έτους.
Πέραν του Γουέμπλς, και άλλα μέλη της περιβαλλοντικής επιτροπής έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις του έργου, ενώ πηγές αναφέρουν πως η Neom επανεξετάζει ακόμη και το μέλλον της επιτροπής αυτής στο πλαίσιο του γενικότερου ανασχεδιασμού.
Παρά τις επιφυλάξεις, ο Γουέμπλς δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την τεχνολογική φιλοδοξία της Neom, την οποία χαρακτηρίζει «σεληνιακή αποστολή» και πιθανά πρότυπο για τις βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος.