Πρόγραμμα σωτηρίας για τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας – Συμμετοχή πολιτών ζητά το ΕΛΚΕΘΕ

Πρόγραμμα σωτηρίας για τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας – Συμμετοχή πολιτών ζητά το ΕΛΚΕΘΕ Facebook Twitter
0

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), του κρίσιμου αυτού οικοσυστήματος της Μεσογείου, ξεκινά το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), καλώντας πολίτες και επισκέπτες των παραλιών να συμμετάσχουν ενεργά στη συλλογή των καρπών του φυτού.

Η Ποσειδωνία είναι θαλάσσιο φανερόγαμο φυτό που σχηματίζει υποθαλάσσια λιβάδια και λειτουργεί ως φυσικός «πνεύμονας» της Μεσογείου, προσφέροντας προστασία στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα των υδάτων και συγκρατώντας σημαντικές ποσότητες άνθρακα, όπως επιβεβαιώνει και ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, Βασίλης Γερακάρης. 

Με την Ελλάδα να διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, η συμβολή της στην προστασία της Ποσειδωνίας θεωρείται κομβική. Το νέο εγχείρημα του ΕΛΚΕΘΕ επικεντρώνεται στη συλλογή και αξιοποίηση καρπών Ποσειδωνίας που ξεβράζονται σε ελληνικές ακτές την περίοδο της άνοιξης – ένα φαινόμενο που συμβαίνει σπάνια, μόλις κάθε 5 έως 10 χρόνια.

Οι καρποί μοιάζουν με μικρές ελιές και εντοπίζονται κυρίως στην ακροθαλασσιά, εκεί όπου σκάει το κύμα. Η συλλογή τους αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας και την επιτυχή αναγέννηση των λιβαδιών.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πολίτες

Όσοι εντοπίσουν καρπούς Ποσειδωνίας σε παραλίες καλούνται να:

  • Αποστείλουν φωτογραφία και τοποθεσία στο email: [email protected]
  • Αν είναι δυνατόν, να τους συλλέξουν, τοποθετώντας τους σε σακουλάκι, μπουκάλι ή παγούρι με θαλασσινό νερό και να τους διατηρήσουν στο ψυγείο
  • Στη συνέχεια, να επικοινωνήσουν ξανά στο ίδιο email για οδηγίες αποστολής τους στο ΕΛΚΕΘΕ (Λεωφ. Αθηνών-Σουνίου 46,7 χλμ, ΤΚ 19013, Ανάβυσσος, Αττικής)

Οι καρποί θα μεταφερθούν σε ειδικά ενυδρεία στα εργαστήρια του Κέντρου, όπου θα αναπτυχθούν σε νεαρούς βλαστούς. Αυτοί, με τη σειρά τους, θα χρησιμοποιηθούν σε πιλοτικές εφαρμογές αποκατάστασης λιβαδιών Ποσειδωνίας στις ελληνικές ακτές, με στόχο τη φυσική ανάκαμψη του οικοσυστήματος.

Ήδη, στην περιοχή του Σουνίου έχουν αναπτυχθεί επιτυχώς νεαροί βλαστοί από καρπούς που είχαν συλλεχθεί τα προηγούμενα έτη, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητα της μεθόδου.

Το πρόγραμμα συνιστά μια καινοτόμο πρακτική θαλάσσιας οικολογικής αποκατάστασης, βασισμένη στην επιστημονική τεκμηρίωση και στη συμμετοχική δράση των πολιτών.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, «μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία και αποκατάσταση των παράκτιων οικοσυστημάτων μας».
 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM