«Αν δεν δράσουμε τώρα, θα είναι πολύ αργά», προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, ενόψει της διάσκεψης COP26 για το κλίμα, στη Γλασκώβη. 

 

Οι πλουσιότερες χώρες έχουν «ηθική ευθύνη» να βοηθήσουν τις φτωχότερες, υπογράμμισε. Θα είναι «πραγματικά καταστροφικό» αν αγνοήσουμε τα προβλήματά τους, συμπλήρωσε μιλώντας στο ΒΒC. 

 

«Κάθε ημέρα που περνά χωρίς να κάνουμε τίποτα, είναι μία ημέρα χαμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ατένμπορο. «Και τα πράγματα επιδεινώνονται», πρόσθεσε. 

 

Πρόσφατα, επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε πως είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα αυξάνει την παγκόσμια θερμοκρασία. Αυτό, σχολίασε ο Ατένμπορο, απέδειξε ότι ο ίδιος και άλλοι δεν κάνουν «φασαρία για το τίποτα» και πως είναι αληθινοί οι κίνδυνοι ενός θερμότερου πλανήτη. 

 

Όμως, σημείωσε, η έκθεση δεν τους έπεισε όλους και κάποιοι ενεργούν ως «φρένο» στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

 

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία, που λένε “όχι, όχι, σαφώς είναι πολύ ατυχές ότι υπήρξε μια πυρκαγιά σε δάσος που κατέστρεψε, έκαψε αυτό το χωριό, αλλά είναι κάτι μεμονωμένο”. Ιδιαίτερα αν πρόκειται να κοστίσει χρήματα βραχυπρόθεσμα, ο πειρασμός είναι να αρνηθείς το πρόβλημα και να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει», δήλωσε ο Ατένμπορο. 

 

«Όμως, κάθε μήνας που περνά, γίνεται ολοένα και πιο αδιαφιλονίκητο, οι αλλαγές στον πλανήτη ευθύνονται για αυτές τις καταστροφικές συνέπειες», συμπλήρωσε. 

 

Η έκκλησή του για άμεση απάντηση αντικατοπτρίζει τις τελευταίες επιστημονικές εκτιμήσεις ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο χειρότερος αντίκτυπος της αυξανόμενης θερμοκρασίας θα πρέπει να μειωθούν στο μισό οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα, το αργότερο μέχρι το 2030. «Αν δεν δράσουμε τώρα, θα είναι πολύ αργά. Πρέπει να το κάνουμε τώρα», τόνισε ο Ατένμπορο. 

 

Οι αναπτυσσόμενες χώρες επί χρόνια κατηγορούν τις πλουσιότερες- που ήταν οι πρώτες που άρχισαν να μολύνουν την ατμόσφαιρα- ότι αποτυγχάνουν να επωμιστούν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. 

 

Το επιχείρημα είναι ότι θα πρέπει να κάνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα και να παράσχουν βοήθεια σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο. Μία μακροχρόνια υπόσχεση για βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, για ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών και «οχύρωση» απέναντι στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Ένα ζήτημα στο οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν θα πετύχει η COP26, σημειώνει το BBC. 

 

Για τον Ατένμπορο, αυτή είναι μία από τις πιο ανησυχητικές προκλήσεις και λέει ότι θα είναι «πραγματικά καταστροφικό» αν αγνοηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες χώρες. 

 

«Ολόκληρα τμήματα της Αφρικής είναι πιθανόν να γίνουν μη κατοικήσιμα. Οι άνθρωποι απλά θα πρέπει να φύγουν από εκεί, εξαιτίας της αυξανόμενης ζέστης. Και πού θα πάνε; Οι περισσότεροι από αυτούς θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Λέμε “αυτό δεν έχει σχέση με εμάς” και σταυρώνουμε τα χέρια;», είναι το ερώτημα που διατυπώνει. 

 

«Εμείς το προκαλέσαμε. Η δική μας βιομηχανοποίηση είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που προκάλεσαν αυτή την αλλαγή στο κλίμα. Οπότε έχουμε ηθική ευθύνη. Ακόμη κι αν δεν την προκαλέσαμε εμείς, έχουμε μια ηθική ευθύνη να κάνουμε κάτι για τους χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν χάσει τα πάντα. Μπορούμε απλά να πούμε ότι αυτό δεν είναι δουλειά μας;», συμπλήρωσε.