Μοναδική χελώνα - Ο Ντιέγκο έσωσε το είδος του και τώρα επέστρεψε στο νησί όπου γεννήθηκε

Μοναδική χελώνα - Ο Ντιέγκο έσωσε το είδος του και τώρα επέστρεψε στο νησί όπου γεννήθηκε Facebook Twitter
0

Ο Ντιέγκο, η γιγαντιαία χελώνα Γκαλαπάγκος, που θεωρείται πως χάρη στις ακούραστες προσπάθειές του επετεύχθη η σωτηρία του κάποτε απειλούμενου είδος του, μεταφέρθηκε πλέον στην «πατρίδα« του μετά από δεκαετίες αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία, δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος του Εκουαδόρ.

Ο Ντιέγκο ολοκλήρωσε το ρόλο του σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής και μεταφέρθηκε σε ένα ακατοίκητο νησί του εθνικού πάρκου Γκαλαπάγκος στη Σάντα Κρουζ. «Κλείνουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο» στη διαχείριση του πάρκου, δήλωσε ο υπουργός στο Twitter, προσθέτοντας ότι 25 χελώνες, συμπεριλαμβανομένου του Ντιέγκο, «επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από δεκαετίες αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία και διάσωσης του είδους του από εξαφάνιση».

Πριν επιστραφούν με βάρκα στην Española, ο 100χρονος Ντιέγκο και οι άλλες χελώνες έπρεπε να υποβληθούν σε καραντίνα για να μην σπόρους από φυτά που δεν είναι εγγενή στο νησί.

Μοναδική χελώνα - Ο Ντιέγκο έσωσε το είδος του και τώρα επέστρεψε στο νησί όπου γεννήθηκε Facebook Twitter


Ο Ντιέγκο ζυγίζει περίπου 80 κιλά, έχει μήκος περίπου 90 εκατοστά και ύψος 1,5 μέτρο. Η συνεισφορά του Ντιέγκο στο πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, με τους ειδικούς να τον θεωρούν πατριάρχη για τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού των 2.000 χελωνών. Αυτό σημαίνει πως η χελώνα εκτιμάται πως έχει προσφέρει στο είδος εκατοντάδες απογόνους, περίπου 800 εκτιμούν οι επιστήμονες.

Πριν από περίπου 50 χρόνια, υπήρχαν μόνο δύο αρσενικά και 12 θηλυκά είδη ζωντανά στο νησί Española και ζούσαν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους για να γίνει αναπαραγωγή. Ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αναπαραγωγής που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 για να σώσει το είδος του, Chelonoidis hoodensis.

Το εθνικό πάρκο πιστεύει ότι μέλη επιστημονικής αποστολής πήραν τον Ντιέγκο από το Γκαλάπαγκος κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ