Μοναδική χελώνα - Ο Ντιέγκο έσωσε το είδος του και τώρα επέστρεψε στο νησί όπου γεννήθηκε

Μοναδική χελώνα - Ο Ντιέγκο έσωσε το είδος του και τώρα επέστρεψε στο νησί όπου γεννήθηκε Facebook Twitter
0

Ο Ντιέγκο, η γιγαντιαία χελώνα Γκαλαπάγκος, που θεωρείται πως χάρη στις ακούραστες προσπάθειές του επετεύχθη η σωτηρία του κάποτε απειλούμενου είδος του, μεταφέρθηκε πλέον στην «πατρίδα« του μετά από δεκαετίες αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία, δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος του Εκουαδόρ.

Ο Ντιέγκο ολοκλήρωσε το ρόλο του σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής και μεταφέρθηκε σε ένα ακατοίκητο νησί του εθνικού πάρκου Γκαλαπάγκος στη Σάντα Κρουζ. «Κλείνουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο» στη διαχείριση του πάρκου, δήλωσε ο υπουργός στο Twitter, προσθέτοντας ότι 25 χελώνες, συμπεριλαμβανομένου του Ντιέγκο, «επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από δεκαετίες αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία και διάσωσης του είδους του από εξαφάνιση».

Πριν επιστραφούν με βάρκα στην Española, ο 100χρονος Ντιέγκο και οι άλλες χελώνες έπρεπε να υποβληθούν σε καραντίνα για να μην σπόρους από φυτά που δεν είναι εγγενή στο νησί.

Μοναδική χελώνα - Ο Ντιέγκο έσωσε το είδος του και τώρα επέστρεψε στο νησί όπου γεννήθηκε Facebook Twitter


Ο Ντιέγκο ζυγίζει περίπου 80 κιλά, έχει μήκος περίπου 90 εκατοστά και ύψος 1,5 μέτρο. Η συνεισφορά του Ντιέγκο στο πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, με τους ειδικούς να τον θεωρούν πατριάρχη για τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού των 2.000 χελωνών. Αυτό σημαίνει πως η χελώνα εκτιμάται πως έχει προσφέρει στο είδος εκατοντάδες απογόνους, περίπου 800 εκτιμούν οι επιστήμονες.

Πριν από περίπου 50 χρόνια, υπήρχαν μόνο δύο αρσενικά και 12 θηλυκά είδη ζωντανά στο νησί Española και ζούσαν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους για να γίνει αναπαραγωγή. Ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αναπαραγωγής που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 για να σώσει το είδος του, Chelonoidis hoodensis.

Το εθνικό πάρκο πιστεύει ότι μέλη επιστημονικής αποστολής πήραν τον Ντιέγκο από το Γκαλάπαγκος κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ