Μήπως τα διάφορα hacks του διαδικτύου κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα φυτά σας;

plants495d3a0b79e42047.gif
0

Μπορείτε να βρείτε χιλιάδες υποτιθέμενα hacks για φυτά εσωτερικού χώρου στα social media. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο καλογυαλισμένο και κομψό φαίνεται το προφίλ κάποιου στο Instagram ή στο Tik Tok, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι συμβουλές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προσοχή μπορούν να βλάψουν σημαντικά ή ακόμη και να σκοτώσουν τα φυτά σας. Να τα πιο διάσημα και επιβλαβή tips που δεν πρέπει να δοκιμάσετε στα αγαπημένα σας φυτά.

Μπανανόφλουδες μουλιασμένες σε νερό

Το Youtube είναι γεμάτο με βίντεο ανθρώπων που μουλιάζουν φλούδες μπανάνας σε νερό, το οποίο στην συνέχεια χρησιμοποιούν για να ποτίσουν τα φυτά τους. Τα βίντεο αυτά ισχυρίζονται ότι το νερό απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις φλούδες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά να ευδοκιμήσουν – κάτι σαν φυσικό λίπασμα.

Στην πραγματικότητα φαίνεται το νερό αυτό να μην παίζει κανέναν ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών και σε πολλές περιπτώσεις, όταν αυτό αντικαθιστά την χρήση συμβατικού λιπάσματος, μπορεί να στερήσει από τα φυτά σας θρεπτικά στοιχεία σημαντικά για την ανάπτυξη τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πως κάτι τέτοιο ισχύει. Στην πραγματικότητα φαίνεται το νερό αυτό να μην παίζει κανέναν ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών και σε πολλές περιπτώσεις, όταν αυτό αντικαθιστά την χρήση συμβατικού λιπάσματος, μπορεί να στερήσει από τα φυτά σας θρεπτικά στοιχεία σημαντικά για την ανάπτυξη τους.

Μήπως τα διάφορα hacks του διαδικτύου κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα φυτά σας; Facebook Twitter
Παρόλο που είναι γεγονός ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο, τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα στοιχεία αν δεν έχουν πλήρως διασπαστεί.

Παρόλο που είναι γεγονός ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο, τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα στοιχεία αν δεν έχουν πλήρως διασπαστεί. Μια καλύτερη χρήση της φλούδας είναι η κομποστοποίηση της μαζί με άλλα οργανικά, οικιακά απόβλητα και η προσθήκη της σε μορφή κοπριάς στο χώμα.  

Κατακάθι καφέ, τσόφλια αυγών και οργανικά υπολείμματα στο χώμα

Εκατοντάδες βίντεο στο TikTok και στο YouTube αναφέρουν τα οφέλη του εμπλουτισμού του χώματος των φυτών με κάθε είδους απορρίμματα κουζίνας, όπως το κατακάθι από καφέ, τα τσόφλια αυγών και τα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών. Αλλά κανένα από αυτά δεν είναι αξιόπιστα χρήσιμο, και στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα.

Η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών στο κατακάθι του καφέ ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο του καφέ, εξηγεί η Julie Weisenhorn, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Επιστήμης Κηπουρικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Επομένως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ενισχύσει την υγεία των φυτών σας, αν και θα μπορούσατε να το αξιοποιήσετε προσθέτοντάς το στον κάδο κομποστοποίησης. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα τσόφλια αυγών. Από την άλλη, τα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών μπορούν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τα φυτά σας, καθώς μπορεί να λειτουργήσουν σαν πόλος έλξης για παράσιτα. Επιπλέον θα δημιουργήσουν δυσάρεστες μυρωδιές στον προσωπικό σας χώρο. Τέλος, τα φυτά εσωτερικού χώρου συνήθως δεν έχουν άπλετο χώρο για να αναπτυχθούν, επομένως κάθε επιπλέον προσθήκη στην γλάστρα μπορεί να εμποδίζει το φυτό σας από το να αναπτυχθεί σωστά.

Μαγιονέζα για γυαλιστερά φύλλα

Σύμφωνα με έναν άλλο δημοφιλή αστικό μύθο του Tik Tok, μπορείτε να τρίψετε μαγιονέζα στο φύλλωμα των φυτών σας για να το κάνετε πιο γυαλιστερό. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα επιβλαβές tip καθώς η μαγιονέζα θα μπλοκάρει τα στόματα των φυλών του φυτού σας, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να φωτοσυνθέσει σωστά.

Τα στόματα αποτελούν μικροσκοπικές οπές στο φύλλωμα των φυτών, οι οποίες του επιτρέπουν να αναπνέει. Ο τακτικός καθαρισμός των φύλλων αποτελεί σημαντική πτυχή της φροντίδας των φυτών εσωτερικού χώρου, επειδή η σκόνη εμποδίζει τα φύλλα να απορροφήσουν το ηλιακό φως και εμποδίζει τη φωτοσύνθεση. Ο σωστός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι σκουπίζοντας απαλά με ένα υγρό πανί ή ο ψεκασμός με νερό.

Πότισμα με πάγο

Τα βίντεο που προωθούν το πότισμα με παγάκια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ταλαιπωρημένα φυτά. Η συμβουλή πιθανώς προέρχεται από την κοινή πρακτική του ποτίσματος των ορχιδέων με πάγο - μια βολική μέθοδος για την αποφυγή του υπερβολικού ποτίσματος. Ωστόσο αυτή η πρακτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε φυτό.

Σε αντίθεση με τις ορχιδέες, οι οποίες συχνά αναρριχώνται σε βρύα, οι περισσότερες ρίζες των φυτών εσωτερικού χώρου βρίσκονται στο χώμα, οπότε πρέπει να ποτίζονται σχολαστικά. Επιπλέον, τα φυτά εσωτερικού χώρου συνήθως είναι τροπικά φυτά που δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι το πότισμα με πάγο θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στο ριζικό σύστημα, καταστρέφοντας ολοσχερώς το φυτό.

Με στοιχεία από το The Washington Post.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM