Λίβανος: Τουλάχιστον 40 τόνοι νεκρών ψαριών σε μολυσμένη λίμνη

Λίβανος: Τουλάχιστον 40 τόνοι νεκρών ψαριών σε μολυσμένη λίμνη Facebook Twitter
ΕΡΑ - Φωτογραφία Αρχείου
0

Τουλάχιστον σαράντα τόνοι από νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στις όχθες μίας μολυσμένης λίμνης του Λιβάνου, με τη μυρωδιά της αποσύνθεσης να κατακλύζει ένα κοντινό χωριό.

Εθελοντές περισυνέλλεξαν τα ψάρια από τεχνητή λίμνη Qaraoun στην οποία καταλήγει ο ποταμός Λιτάνι. Ο ποταμός είναι ο μεγαλύτερος της χώρας και οικολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια για ρύπανση του νερού από λύματα και απόβλητα. Πάνω από τα χιλιάδες ψάρια που βρίσκονται σε αποσύνθεση πετούν σμήνη από μύγες ενώ ανάμεσά τους επιπλέουν σκουπίδια.

Ο Αχμάντ Ασκάρ, ακτιβιστής της περιοχής, αναφέρει πως το φαινόμενο εκτυλίσσεται εδώ και κάποιες ημέρες και κάνει λόγο για ασυνήθιστη ποσότητα ψαριών. «Είναι απαράδεκτο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, και ψαράδες που δραστηριοποιούνται στον ποταμό κάλεσαν τις Αρχές να ερευνήσουν την αιτία και να ασκήσουν δίωξη σε όποιον ρυπαίνει τη λίμνη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η υπεύθυνη για τον ποταμό υπηρεσία ανακοίνωσε πως τα ψάρια ήταν μολυσμένα και πως πρέπει να αποφευχθεί η αλιεία σε όλο τον ποταμό κάνοντας παράλληλα λόγο για απειλή κατά της δημόσιας υγείας. Το ψάρεμα στη λίμνη, που δημιουργήθηκε το 1959, απαγορεύεται από 2018 λόγω της ρύπανσης. Το νερό συλλέγεται για άρδευση ενώ παράγεται και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Τον περασμένο μήνα εθελοντές απομάκρυναν πίσσα από παραλίες του Λιβάνου μετά από διαρροή πετρελαίου και ειδικοί προειδοποιούν για απειλή κατά της θαλάσσιας ζωής. Ο Λίβανος εξακολουθεί να βρίσκεται στη δύνη μιας οικονομικής κρίσης μετά την μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον περασμένο Αύγουστο.
 

Με πληροφορίες από Independent 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ