Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700 Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Νέα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι έχουν ήδη προκαλέσει περίπου 1,5°C θέρμανσης από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε δεδομένα θερμοκρασίας από παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα στον πάγο.

Παραδοσιακά, οι εκτιμήσεις της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης χρησιμοποιούν το χρονικό διάστημα 1850-1900 ως προ-βιομηχανική βάση, δεδομένου ότι τότε ξεκίνησαν οι πρώτες θερμοκρασιακές καταγραφές. Το 2024 είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι η πρώτη χρονιά που οι μέσες θερμοκρασίες θα αυξηθούν πάνω από 1,5°C σε σχέση με αυτή τη βάση. Η αύξηση αυτή επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, και από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο ανεβάζει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως.

Εντούτοις, η καθαρή επίδραση της ανθρωπότητας θεωρείται ότι ανέρχεται σε 1,31°C θέρμανσης από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, χωρίς τις φυσικές διακυμάνσεις. Ο Άντριου Τζάρβις και ο Πιρς Φόρστερ από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναλύοντας δεδομένα από δείγματα πάγου στην Ανταρκτική, υπολόγισαν τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από το 13 έως το 1700 μ.Χ., πριν αρχίσει η ανθρώπινη δραστηριότητα να επηρεάζει σημαντικά τη θερμοκρασία. Η έρευνα αυτή αποκάλυψε ότι με βάση την περίοδο πριν από το 1700, η ανθρωπότητα έχει ήδη προκαλέσει 1,49°C θέρμανσης μέχρι το 2023, «αγγίζοντας» ουσιαστικά το επίπεδο των 1,5°C.

Ο Τζάρβις τονίζει ότι η μέθοδός τους παρέχει μια πιο ακριβή προ-βιομηχανική βάση σύγκρισης, την οποία ευελπιστούν ότι θα υιοθετήσουν επιστήμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την παρακολούθηση της προόδου ως προς τους κλιματικούς στόχους. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η μελλοντική σχέση του CO2 με την παγκόσμια θέρμανση μπορεί να αλλάξει, ειδικά αν η κλιματική αλλαγή προκαλέσει μη αναστρέψιμα σημεία καμπής που θα επιταχύνουν το φαινόμενο.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση.

Με πληροφορίες από Newscientist


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM