Το λιώσιμο του τεράστιου στρώματος πάγου της Γροιλανδίας έχει φτάσει στο σημείο «χωρίς επιστροφή» και οι όποιες προσπάθειες για επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν πρόκειται να σταματήσουν την απώλειά του, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Οχάιο.

 

«Το στρώμα πάγου βρίσκεται τώρα σε μια νέα κατάσταση δυναμικής, όπου ακόμα κι αν πηγαίναμε πίσω στο κλίμα που είχαμε πριν από 20-30 χρόνια, η απώλεια μάζας θα παρέμενε ραγδαία» αναφέρει σχετικά ο Ίαν Χάουατ, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής του πανεπιστημίου.

 

Πάνω από 280 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι πάγου λιώνουν στη χώρα και καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο, καθιστώντας τη Γροιλανδία την περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με την Μικαέλα Κινγκ, επίσης εκ των επικεφαλής συγγραφέων της έρευνας, η οποία σημειώνει πως η απώλεια πάγου είναι τόσο εκτεταμμένη τα τελευταία χρόνια ώστε έχει προκαλέσει σημαντική αλλαγή στο βαρυτικό πεδίο της ευρύτερης περιοχής.

 

Στην ίδια έρευνα επίσης διαπιστώθηκε πως το στράμα πάγου υποχωρεί με ταχείς ρυθμούς, οδηγώντας σε ξαφνική και απρόβλεπτη αύξηση της στάθμης των θαλασσών και καθιστώντας δύσκολη μια ενδεχόμενη προετοιμασία για τις επιπτώσεις του φαινομένου.

 

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικά δεδομένα τεσσάρων δεκαετιών που κατέγραφαν τις αλλαγές στο στρώμα πάγου της χώρας. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μετά το 2000, η συρρίκνωση της επιφάνειας πάγου ήταν τόσο ραγδαία που ακόμα και η πυκνή χιονόπτωση δεν θα ήταν εφικτό να αναπληρώσει το χαμένο πάγο από τους παγετώνες που πλέον εκτίθενται σε θερμότερα ωκεάνια νερά.

 

Το λιώσιμο των πάγων μόνο στη Γροιλανδία προκαλεί άνοδο στα επίπεδα των ωκεανών κατά ένα χιλιοστό ετησίως και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αρνητικό αυτό στατιστικό στοιχείο αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες.

 

Έως το τέλος του αιώνα εκτιμάται πως η στάθμη των θαλασσών θα έχει ανέβει κατά σχεδόν ένα μέτρο, πλημμυρίζοντας ή και αφανίζοντας παράκτιες περιοχές, ακόμη και νησιά.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr