Γιατί τα καπιμπάρα τρώνε τα περιττώματά τους - «5 facts που ίσως δεν ξέρατε» από το National Geographic

Γιατί τα καπιμπάρα τρώνε τα περιττώματά τους - «5 facts που ίσως δεν ξέρατε» από το National Geographic Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα καπιμπάρα είναι από τα δημοφιλέστερα ζώα των social media και είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο κοινό του TikTok.

Σε δημοσίευσή του, το National Geographic, μοιράστηκε με τους εκατομμύρια ακολούθους που έχει στο Instagram, «πέντε απροσδόκητα facts» για τα καπιμπάρα, που ίσως οι περισσότεροι δεν γνώριζαν.

Το πρακτορείο ξεκινά με το πιο αναπάντεχο για πολλούς fact, το ότι τα καπιμπάρα τρώνε τα ίδια τους τα περιττώματα.

Τα καπιμπάρα τρώνε τα περιττώματά τους. Είναι φυτοφάγα ζώα και τρώνε έως και περίπου 3,6 κιλά τροφής την ημέρα. Τα βακτήρια στα περιττώματά τους βοηθούν στη διάσπαση όλων αυτών των ινών κατά την πέψη.

Τα καπιμπάρα ασκούν «κοινή ανατροφή των μικρών» αναφέρει το βίντεο, εξηγώντας: «Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος άλλος, πέρα από τον βιολογικό γονέα, αναλαμβάνει γονεϊκά καθήκοντα. Τα μικρά θηλάζουν από οποιοδήποτε θηλυκό της ομάδας που θηλάζει»

Είναι τα μεγαλύτερα τρωκτικά στη Γη. Τα καπιμπάρα αποτελούν το μεγαλύτερο είδος τρωκτικού. Λατρεύουν το κολύμπι. Όπως και οι κάστορες, τα καπιμπάρα είναι «πολύ καλοί κολυμβητές». Το σώμα τους «σε σχήμα γουρουνιού» είναι προσαρμοσμένο για τη ζωή σε διάφορους υγροτόπους. «Τα μικρά μάτια, οι μύτες και τα άτριχα αυτιά βρίσκονται ψηλά στο κεφάλι τους, ώστε το πρόσωπό τους να παραμένει εκτεθειμένο και σε εγρήγορση όταν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους είναι βυθισμένο» εξηγεί το National Geographic.

Οι καπιμπάρα δεν έχουν πρόβλημα να ζουν μόνα τους, αλλά καλύτερο για εκείνα, είναι να συμβιώνουν σε αγέλες που φτάνουν έως και τα 40. Η ομάδα βοηθά στον εντοπισμό αρπακτικών.

Είναι σχεδόν πάντα σε εγρήγορση γιατί κινδυνεύουν από «τζάγκουαρ, πούμα και, στο νερό, καϊμάν». Τα νεαρά καπιμπάρα έχουν ακόμη περισσότερους λόγους να ανησυχούν, αφού αποτελούν αγαπημένη τροφή για φίδια όπως ο βόας, αλεπούδες που τρώνε καβούρια, μικρές γάτες και αρπακτικά πουλιά όπως η καρακάρα και ο μαυρόγυπας.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM