Έρευνα: «Εκατομμύρια άνθρωποι ευάλωτοι στο τράφικινγκ και τη σύγχρονη δουλεία» λόγω κλιματικής κρίσης

Έρευνα: «Εκατομμύρια άνθρωποι ευάλωτοι στο τράφικινγκ και τη σύγχρονη δουλεία» λόγω κλιματικής κρίσης Facebook Twitter
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι ολέθριες για εκατομμύρια ανθρώπους - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Εκατομμύρια άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν σε βίαιη φυγή από τις εστίες τους εξαιτίας της σοβαρής ξηρασίας και των πανίσχυρων κυκλώνων, κινδυνεύουν να γίνουν θύματα σύγχρονης δουλείας και τράφικινγκ τις ερχόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα. 


Όπως αποκαλύπτεται στην έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η κλιματική κρίση και η ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων καιρικών καταστροφών -πλημμυρών, ξηρασίας και σοβαρών πυρκαγιών- έχουν ολέθριες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων που ήδη ζουν σε συνθήκες φτώχειας, καθώς τους κάνουν ακόμη πιο ευάλωτους στη δουλεία. 

Οι ερευνητές από το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED) και η οργάνωση Anti-Slavery International διαπίστωσαν πως η ξηρασία στη βόρεια Γκάνα έχει αναγκάσει νέους και νέες να μεταναστεύσουν σε μεγαλύτερες πόλεις. Εκεί πολλές γυναίκες εργάζονται ως αχθοφόροι, κάτι που κάνει εξαιρετικά ευάλωτες στο τράφικινγκ, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη λεγόμενη δουλεία χρέους - μια μορφή σύγχρονης δουλείας όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται παγιδευμένοι στη δουλειά τους, εκμεταλλευόμενοι και εκβιαζόμενοι να πληρώσουν υπέρογκα χρέη. 
 

Χαρακτηριστική η περίπτωση γυναίκας που είχε μετακινηθεί στην Άκκρα από τη βόρεια Γκάνα και έγινε αγρότισσα έως ότου η γη της καταστράφηκε από τις πλημμύρες. Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει ξανά, δουλεύοντας αυτή τη φορά ως αχθοφόρος (kayayie) και μεταφέροντας πράγματα στο κεφάλι της. 

«Δουλεύοντας ως kayayie δεν ήταν εύκολο για εμένα. Όταν ήρθα εδώ,δεν ήξερα τίποτα για τη δουλειά. Μου είπαν πως η γυναίκα που θα μας προμήθευε με τα καλάθια μας, θα μας έδινε στέγη και τροφή. Παρόλα αυτά, όλα μου τα κέρδη πήγαιναν σ'αυτή και μόνο κάποιες φορές μου έδινε ένα μικρό μέρος των χρημάτων που κέρδιζα». 


Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση περιοχής την οποία, όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητές, λυμαίνονται οι τράφικερς και οι δουλέμποροι είναι το Σούνταρμπανς, στο σύνορο μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές. Οι ισχυροί κυκλώνες έχουν προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες στο δέλτα  της περιοχής, συρρικνώνοντας την καλλιεργήσιμη γη. Με τις δύο χώρες να αυστηροποιούν τους κανόνες μετανάστευσης, οι τράφικερς στοχοποιούν τις γυναίκες και τους άνδρες που απελπισμένα αναζητούν τρόπους να περάσουν τα σύνορα της Ινδίας για να βρουν δουλειά και εισόδημα. 

«Η έρευνά μας καταδεικνύει το ντόμινο επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική καταστροφή, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και αφήνοντάς τους ευάλωτους στο τράφικινγκ, την εκμετάλλευση και τη δουλεία» αναφέρει η Φραν Γουίτ, σύμβουλος στην Anti-Slavery International.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, έως το 2050, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης -οπως οι κακές αποδόσεις των καλλιεργειών, η έλλειψη νερού, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών- θα έχουν εξαναγκάσει τουλάχιστον 216 εκατομμύρια ανθρώπους έξι περιοχών, περιλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, σε βίαιη φυγή από τις εστίες τους

Με πληροφορίες από Guardian 
 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ