Επιστρέφει το κυνήγι των τρυγονιών στην Ευρώπη – Η ΕΕ αίρει την απαγόρευση

Επιστρέφει το κυνήγι των τρυγονιών στην Ευρώπη – Η ΕΕ αίρει την απαγόρευση Facebook Twitter
Τρυγόνι/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιτρέψει εκ νέου το κυνήγι των τρυγονιών (Streptopelia turtur), ενός μεταναστευτικού και απειλούμενου είδους περιστεριού, παρά τη σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια χάρη στην προσωρινή απαγόρευση κυνηγιού.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κυνηγοί θα μπορούν να θανατώσουν έως και 132.000 τρυγόνια σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, επικαλούμενοι τη «βιώσιμη διαχείριση» του είδους. Τα τρυγόνια θεωρούνται το ταχύτερα εξαφανιζόμενο πτηνό στη Βρετανία και κατατάσσονται διεθνώς ως ευάλωτα στην εξαφάνιση, λόγω απώλειας ενδιαιτημάτων και ανεξέλεγκτου κυνηγιού.

Η απαγόρευση κυνηγιού που τέθηκε σε ισχύ το 2021 στις χώρες της δυτικής μεταναστευτικής διαδρομής (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία) είχε ως αποτέλεσμα αύξηση 25% στον πληθυσμό των τρυγονιών, σύμφωνα με τη ΜΚΟ BirdLife International. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθυσμός φτάνει μόλις τα 2.000 άτομα.

Η Μπάρμπαρα Ερρέρο, υπεύθυνη πολιτικής διατήρησης της φύσης στην BirdLife Europe, σχολίασε: «Τα τρυγόνια έκαναν το χρέος τους. Όταν τα αφήσαμε ήσυχα, άρχισαν να ανακάμπτουν. Οι κυβερνήσεις όμως δεν τήρησαν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας. Αντί να ενισχύσουν την προστασία και την επιβολή του νόμου, έσπευσαν να άρουν την απαγόρευση. Αυτό είναι απερίσκεπτο και κοντόφθαλμο».

Αντίθετα, κυνηγετικές ομοσπονδίες στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες για την ανάκαμψη του είδους έχουν αποδώσει και ότι η θήρα των τρυγονιών είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα και την τοπική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Μάσιμο Μπουκόνι, ανέφερε: «Τα τρυγόνια σηματοδοτούν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στο Βένετο. Είναι μια σημαντική ημέρα, που γιορτάζεται όπως η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Και φυσικά, τα τρυγόνια τα τρώμε. Στην Ιταλία, το κυνήγι είναι άρρηκτα δεμένο με τη γαστρονομία».

Στην Ισπανία, η μέγιστη ετήσια κάρπωση που επιτρέπεται φτάνει τις 100.000 τρυγόνια. Ο Αλεχάντρο Μαρτίνεθ από τη Βασιλική Ισπανική Κυνηγετική Ομοσπονδία δήλωσε:

«Το κυνήγι στην Ισπανία αποφέρει 6,5 δισ. ευρώ και στηρίζει 200.000 θέσεις εργασίας. Είναι καταλύτης ανάπτυξης για τις αγροτικές περιοχές».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφουν πως η απόφαση βασίστηκε σε τριετή αύξηση του πληθυσμού, βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης και την ύπαρξη «αξιόπιστων ρυθμιστικών και ελεγκτικών μηχανισμών».

Η ΕΕ επιτρέπει το κυνήγι έως και του 1,5% του συνολικού πληθυσμού των τρυγονιών, με πρόβλεψη για στενή παρακολούθηση των επιπτώσεων την επόμενη διετία.

«Υπήρξε συναίνεση, με εξαίρεση την Εσθονία και την BirdLife, να επιτραπεί το κυνήγι στη δυτική μεταναστευτική διαδρομή, με όριο το 1,5%», αναφέρεται στα πρακτικά.

Αντίθετα, στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής μεταναστευτικής διαδρομής (Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ρουμανία, Κύπρος), όπου δεν εφαρμόζονται αυστηρά απαγορεύσεις ή δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος, δεν καταγράφεται καμία ανάκαμψη του είδους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την Κομισιόν να ανακαλέσει την απόφαση και να επιμείνει στην προστασία του είδους, προειδοποιώντας ότι ο πληθυσμός των τρυγονιών μπορεί να καταρρεύσει ξανά αν δεν υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική διατήρησης.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ