Ένας παράδεισος για αργυροπελεκάνους- Στο παλιό λιμανάκι στο Αιτωλικό

Παράδεισος για αργυροπελεκάνους το παλιό λιμανάκι στο Αιτωλικό Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Η αποικία υδρόβιων σπάνιων πτηνών στο «λιμανάκι» του Αιτωλικού είναι ένας μικρός, μοναδικός βιότοπος στην καρδιά της λιμνοθάλασσας.

Είναι δημιούργημα της εθελοντικής συνεργασίας και δουλειάς μιας ομάδας νέων ανθρώπων που ζουν στο όμορφο νησάκι της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικου και έχουν φιλοδοξίες για τον τόπο τους. Βλέπουν εκεί, το μέλλον τους.

Προστατεύουν, όσα η φύση απλόχερα τους χαρίζει. Συνεργάζονται και δημιουργούν.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον Λάμπρο Χαρέλο και τον Στρατό Μπαρούχου μαζί με άλλους εθελοντές στην υδάτινη «πολιτεία». Μικρά ξύλινα σπιτάκια, ταΐστρες, γεφυράκια, ενημερωτικές πινακίδες, πεντακάθαρα νερά, πολύχρωμα πουλιά, όλα σε αρμονία, μέσα στο ήρεμο φυσικό τοπίο, φτιάχνουν την όμορφη αποικία της άγριας ζωής.

Παράδεισος για αργυροπελεκάνους το παλιό λιμανάκι στο Αιτωλικό Facebook Twitter
Οι αργυροπελεκάνοι είναι προστατευόμενο είδος / Φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρασινοκέφαλες πάπιες, σφυριχτάρια, σουβλόπαπιες, ασπρομέτωπες χήνες, καστανόπαπιες και μαυρόπαπιες απολαμβάνουν την φροντίδα των εθελοντών.

«Είδαμε την περίοδο της πανδημίας, ως ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε το λιμάνακι των ψαράδων που “βούλιαζε” στα σκουπίδια και τα απομεινάρια από ξύλινες ψαρόβαρκες και καΐκια. Αρχικά καθαρίσαμε τον βυθό», λέει ο Λάμπρος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και με ενθουσιασμό μάς δείχνει δεκάδες αργυροπελεκάνους να εμφανίζονται στην είσοδο από το λιμανάκι.

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Όπως μας εξηγεί, οι αργυροπελεκάνοι ακολουθούν ένα κοπάδι από γαύρο που μπήκε στην λιμνοθάλασσα και στριμώχτηκε στο μικρό λιμάνι. Οι αργυροπελεκάνοι είναι προστατευόμενο είδος και ενδημούν σε καθαρά νερά και ήρεμα οικοσυστήματα. Δεν κρύβει την χαρά του ο νεαρός εθελοντής, γιατί όπως λέει, μαζί με την ομάδα του, κατάφεραν να μετατρέψουν το παλιό, το εγκαταλελειμμένο και βρώμικο λιμάνι των ψαράδων σε όμορφο βιότοπο.

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες, ειδικά τους νέους . Εδώ κάποτε ήταν πεδίο δράσης των λαθροθήρων. Σήμερα ευτυχώς, το φαινόμενο έχει μειωθεί σημαντικά. Σταμάτησε η λαθροθηρία, οι θόρυβοι του κυνηγιού και εμφανίστηκαν αργυροπελεκάνοι, που αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Στο λιμανάκι καταφέραμε πραγματικά να δημιουργήσουμε μία όμορφη και ήσυχη αποικία υδρόβιων πτηνών με σεβασμό στο περιβάλλον, την φύση», επισημαίνουν.

Παράδεισος για αργυροπελεκάνους το παλιό λιμανάκι στο Αιτωλικό Facebook Twitter
Το εγκαταλελειμμένο και βρώμικο λιμάνι των ψαράδων σε όμορφο βιότοπο / Φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Αιτωλικό ενώνουν με την στεριά δύο γέφυρες. Οι κάτοικοι του έχουν παράδοση στη ναυπηγική και την αλιεία. Βρίσκεται μέσα σε ένα σπουδαίο οικοσύστημα, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη πουλιών ανάμεσα στους πολλά σπάνια και απειλούμενα από εξαφάνιση.

Στόχος της ομάδας των εθελοντών είναι να «αναγεννήσουν» το Αιτωλικό. Με σεβασμό στην παράδοση να αναδείξουν ό,τι έχει απομείνει από το ναυτικό παρελθόν, ώστε να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός, όχι μόνο για το φρέσκο ψάρι, αλλά και για τον πολιτισμό του.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Νέο σχέδιο για περιορισμένη χρήση πιστώσεων άνθρακα στους κλιματικούς στόχους του 2040

Περιβάλλον / ΕΕ: Νέο σχέδιο για περιορισμένη χρήση πιστώσεων άνθρακα στους κλιματικούς στόχους του 2040

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη χρήση διεθνών πιστώσεων άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2040, με ανώτατο όριο 3%, προκαλώντας αντιδράσεις και συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών
LIFO NEWSROOM
Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Περιβάλλον / Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Η εταιρεία Ebb Carbon συνεργάζεται με τη Microsoft σε μια πρωτοποριακή συμφωνία για την ηλεκτροχημική αύξηση της αλκαλικότητας των ωκεανών, με στόχο την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της οξίνισης των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Περιβάλλον / Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Η Καμπούλ κινδυνεύει να γίνει η πρώτη σύγχρονη πόλη χωρίς καθόλου νερό - Η κλιματική κρίση, η αστικοποίηση και η έλλειψη χρηματοδότησης οδηγούν 7 εκατομμύρια κατοίκους σε ανθρωπιστική καταστροφή
LIFO NEWSROOM