Δυσοίωνη πρόβλεψη Συνολάκη - «Θα έχουμε συχνά κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ στην Ελλάδα»

Δυσοίωνη πρόβλεψη του καθηγητή Συνολάκη - «Θα έχουμε συχνά κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου από τις καταστροφές του Ντάνιελ στη Θεσσαλία: EUROKINISSI
0

Για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.

Ο Κώστας Συνολάκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», με αφορμή τον τυφώνα Μίλτον που σάρωσε τη Φλόριντα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που πλέον είναι ξεκάθαρα ορατές.

Σε σχετική ερώτηση μάλιστα, κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων και στο κατά πόσο είναι πιθανό να χτυπήσει ένας τέτοιος κυκλώνας τη χώρα. «Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει σε θεαματικό βαθμό τα δεδομένα. Είναι υπεύθυνη και για την αυξημένη πλέον συχνότητα τέτοιων ακραίων φαινομένων και για την αυξημένη έντασή τους», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής σχολιάζοντας τα γεγονότα.

Στη συνέχεια ωστόσο, εξήγησε τι προκαλεί τέτοιου είδους κυκλώνες-τυφώνες όπως ο Μίλτον. «Ο συγκεκριμένος κυκλώνας μπήκε στον κόλπο του Μεξικού και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Φλόριντα και εν συνεχεία προς τον Ατλαντικό. Φέτος είχαμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στον κόλπο, όπως και σχεδόν παντού. Έφτασε η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας κοντά στους 30 βαθμούς, κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο», σημείωσε αρχικά.

«Όσο πιο ζεστό είναι το νερό της θάλασσας, τόσο περισσότερη και υψηλότερη ενέργεια αποκτά ο τυφώνας και τόσο πιο πολλές και πολύ έντονες βροχοπτώσεις δημιουργεί. Όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα, τόσο αυξάνονται και οι υδρατμοί. Για κάθε έναν βαθμό που αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας, έχουμε 7% περισσότερους υδρατμούς που ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα. Σε ένα τεράστιο μετεωρολογικό μέτωπο 100-150 χιλιομέτρων, όπως είναι αυτό του Μίλτον, καταλαβαίνετε πόσο πολύ περισσότεροι υδρατμοί μπαίνουν στην ατμόσφαιρα και προκαλούν τεράστιες σε ένταση και διάρκεια καταιγίδες», συνέχισε.

Συνολάκης: «Ίσως να έχουμε στο μέλλον πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον Ντάνιελ»

Ο κ. Συνολάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο αν στη χώρα και γενικότερα στη Μεσόγειο, υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα. «Αυτό που προσπαθεί η παγκόσμια κοινότητα είναι να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία στον πλανήτη σε ένα επίπεδο. Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει μόνο προς τα πάνω. Ποτέ δεν θα κατεβαίνει, κι αυτό συνεπάγεται ότι τέτοια φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και, κυρίως, πιο έντονα», σημείωσε αρχικά

«Ο κυκλώνας Ντάνιελ που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας. Εάν τον βάζαμε σε κατηγορία, όπως τον Μίλτον που αρχικά ξεκίνησε με 4-5, ο δικός μας θα ήταν 1 προς 2. Συνεπώς, το τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος, αυτό δεν το ξέρουμε. Ενδεχομένως, να έχουμε στο μέλλον και πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον Ντάνιελ. Το αν θα φτάσουν, όμως, σε κατηγορία 4 ή 5, πάλι δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εάν εξακολουθήσει να αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, τότε βεβαίως και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε υπερ-καταιγίδες πολύ πιο έντονες από τον Ντάνιελ», συμπλήρωσε.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί κι εδώ ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον Μίλτον. Αλλά να σας πω κάτι; Ακόμα και Ντάνιελ να έχουμε, είναι φοβερά καταστροφικός κυκλώνας. Αυτό, συνεπώς, που μπορώ να σας πω με περισσότερη βεβαιότητα είναι ότι θα έχουμε στην Ελλάδα κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αρκετά πιο συχνά. Δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά συχνά», κατέληξε.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκά χέλια: Οικολογική κρίση και λαθρεμπόριο

Περιβάλλον / Το «μαύρο χρυσάφι» των νερών: Πώς η Ευρώπη χάνει τα χέλια της από το παγκόσμιο λαθρεμπόριο

Η παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών χελιών απειλεί το είδος, με λαθρεμπόρους να χρησιμοποιούν σύνθετες διαδρομές για εξαγωγή στην Ασία. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να σώσουν το χέλι μέσω συντονισμένων δράσεων και τοπικής εκτροφής
LIFO NEWSROOM
Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM