«Αυγά» πάγου: Ένα σπάνιο φαινόμενο φωτογραφήθηκε στη Φινλανδία

«Αυγά» πάγου: Ένα σπάνιο φαινόμενο φωτογραφήθηκε στη Φινλανδία Facebook Twitter
Φωτογραφία Risto Mattila
0

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, γνωστό και ως «αυγά πάγου» έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα σε παραλία της Φινλανδίας

Την Κυριακή, ο Risto Mattila και η σύζυγός του περπατούσαν στην παραλία Marjaniemi της νήσου Hailuoto, όταν ξαφνικά αντίκρισαν μπροστά τους μπάλες πάγου, που κάλυπταν μια αμμουδιά μήκους 30 μέτρων. Οι μεγαλύτερες είχαν το μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου, λέει ο Mattila, που είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. «Ήταν υπέροχη η θέα. Δεν έχω ξαναδεί αυτό το φαινόμενο στο παρελθόν».

Ο Jouni Vainio, ερευνητής του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου Φινλανδίας και ειδικός σε ζητήματα πάγου, εξηγεί ότι τα «αυγά πάγου» δεν εμφανίζονται συχνά, αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να σχηματιστούν μία φορά τον χρόνο. 

«Χρειάζεται η κατάλληλη θερμοκρασία, μόνο λίγο κάτω από το μηδέν, το νερό να βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο πήξης και μία ρηχή, αμμώδης ακτή με ήπια κύματα». «Απαιτείται επίσης κάτι που να λειτουργεί ως πυρήνας. Ο πάγος μαζεύεται γύρω από το κέλυφος καθώς αυτός κινείται πάνω την παραλία, μπρος και πίσω. Η μικρή αρχικά επιφάνεια βρέχεται, παγώνει, γίνεται όλο και μεγαλύτερη». 

«Αυγά» πάγου: Ένα σπάνιο φαινόμενο φωτογραφήθηκε στη Φινλανδία Facebook Twitter
Φωτογραφία Risto Mattila

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να παρατηρήσει κανείς το φαινόμενο, σύμφωνα με τον δρ. James Carter, επίτιμο καθηγητή γεωγραφίας και γεωλογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Ιλινόι. «Χάρη στον φωτογράφο που μοιράστηκε τις φωτογραφίες, τώρα ο κόσμος μπορεί να δει κάτι που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να αντικρίσουμε». 

«Αυγά» πάγου: Ένα σπάνιο φαινόμενο φωτογραφήθηκε στη Φινλανδία Facebook Twitter
Παρόμοιο φαινόμενο στη Σιβηρία

Το χιόνι είναι από τα αγαπημένα θέματα του Mattila που ανεβάζει πολλές από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του στο Instagram.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ