Απεργία την Πρωτομαγιά

Φουκουσίμα: Το μολυσμένο νερό θα μπορούσε να βλάψει το ανθρώπινο DNA, σύμφωνα με την Greenpeace

Φουκουσίμα: Το μολυσμένο νερό θα μπορούσε να βλάψει το ανθρώπινο DNA, σύμφωνα με την Greenpeace Facebook Twitter
Φουκουσίμα: Το μολυσμένο νερό θα μπορούσε να βλάψει το ανθρώπινο DNA, σύμφωνα με την Greenpeace (EPA)
0

Το μολυσμένο νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία περιέχει μια ραδιενεργή ουσία που έχει τη δυνατότητα να βλάψει το ανθρώπινο DNA, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace.

Ο ισχυρισμός από την περιβαλλοντική ομάδα αντιδρά σε αναφορές των τοπικών μέσων που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να απορρίψει τόνους νερού στον ωκεανό.

Πολλοί επιστήμονες λένε ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι αντιτίθενται στην ιδέα.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει στην έκθεση της Greenpeace.

Για χρόνια η Ιαπωνία αναζητά λύση στο τι να κάνει με περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους νερού που χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη του σταθμού παραγωγής ενέργειας, όταν το 2011 επλήγη από τσουνάμι.

Ο χώρος αποθήκευσης του νερού θα γεμίσει έως το 2022.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα περισσότερα από τα ραδιενεργά ισότοπα έχουν αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας μια πολύπλοκη διαδικασία διήθησης, αλλά ένα ισότοπο, το τρίτιο, δεν μπορεί να αφαιρεθεί.

Την περασμένη εβδομάδα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αρχίσει να απορρίπτει το νερό στη θάλασσα από το 2022.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, το νερό θα αραιωθεί πρώτα στο εργοστάσιο σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες. 

Στην έκθεσή «Η παλίρροια 2020: Η πραγματικότητα της κρίσης του ραδιενεργού νερού της Φουκουσίμα» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η Greenpeace ισχυρίζεται ότι το μολυσμένο νερό περιέχει «επικίνδυνα επίπεδα άνθρακα-14», μια ραδιενεργή ουσία που λέει ότι έχει «τη δυνατότητα να βλάψει το ανθρώπινο DNA». .

Η ομάδα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ισχυρίστηκε πως το νερό «υπέστη επεξεργασία» δίνοντας την εντύπωση ότι «περιέχει μόνο τρίτιο» και κανέναν άλλο βλαβερό συστατικό.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, αλλά οι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή τους στην απόρριψη του νερού στον ωκεανό.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τοπικούς αλιείς, που υποστηρίζουν ότι εάν ριχθεί το νερό στον ωκεανό, όπου ψαρεύουν, οι καταναλωτές θα αρνηθούν να αγοράσουν προϊόντα από την περιοχή.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι το νερό θα αραιωθεί γρήγορα στην απεραντοσύνη του Ειρηνικού Ωκεανού. Σημειώνουν δε, ότι το τρίτιο ενέχει χαμηλό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου 2011, ένας σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας, δημιουργώντας τσουνάμι 15 μέτρων.

Ενώ τα εφεδρικά συστήματα για την αποτροπή της κατάρρευσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα «επέζησαν» από τον αρχικό σεισμό, το τσουνάμι προκάλεσε περαιτέρω ζημίες.

Όταν τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης απέτυχαν να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες, απελευθερώθηκαν τόνοι ραδιενεργών υλικών. Η κατάρρευση αυτή ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα από το Τσερνομπίλ το 1986.

Περίπου 18.500 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στον σεισμό και το τσουνάμι, και περισσότεροι από 160.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Έχουν ήδη καταβληθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις σε άτομα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την καταστροφή.

Τον περασμένο μήνα, ανώτατο δικαστήριο της Ιαπωνίας επικύρωσε απόφαση που διέταζε την κυβέρνηση και την εταιρεία εκμετάλλευσης του εργοστασίου να πληρώσουν επιπλέον 9,5 εκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM