Ο τελευταίος άθικτος πλωτός όγκος πάγου του Καναδά «έσπασε» - Χάθηκε και ερευνητικός εξοπλισμός μαζί του

Ο τελευταίος άθικτος πλωτός όγκος πάγου του Καναδά «έσπασε» - Χάθηκε και ερευνητικός εξοπλισμός μαζί του Facebook Twitter
0

Ο τελευταίος ανέπαφος πλωτός όγκος πάγου του Καναδά έσπασε και μάλιστα «πήρε» και τον ερευνητικό σταθμό μιας επιστημονικής ομάδας μαζί του.

Τον Αύγουστο, η Adrienne White, ερευνήτρια στην καναδική υπηρεσία πάγου που παρακολουθεί την καναδική Αρκτική, εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες όταν εντόπισε κάτι αξιοσημείωτο.

Ο τεράστιος πλωτός όγκος πάγου, Milne, ο οποίος ήταν το τελευταίο άθικτο σημείο πάγου στον Καναδά και το οποίο η White είχε μελετήσει προσεκτικά ως φοιτήτρια διδακτορικού, διαλύθηκε. Το εν λόγω μέρος πάγου είναι σταθερά συνδεδεμένο με την ξηρά και πολύ μεγάλο σε έκταση.

Ο τελευταίος άθικτος πλωτός όγκος πάγου του Καναδά «έσπασε» - Χάθηκε και ερευνητικός εξοπλισμός μαζί του Facebook Twitter

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, ένα τεράστιο κομμάτι μεγαλύτερο σε έκταση από το Μανχάταν, περίπου το 43% του παγετώνα, αποκολλήθηκε και έσπασε. Και καθώς κατέρρευσε στον ωκεανό, πήρε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που είχαν αφήσει εκεί οι συνάδελφοί της.

«Είμαστε τυχεροί που δεν ήμασταν εκεί όταν συνέβη αυτό», έγραψε ένας συνάδελφός της, ο Derek Mueller, σε μια δημοσίευση στο blog μετά την ανακάλυψη. «Η περιοχή και τα όργανα της έρευνάς μας καταστράφηκαν ολοσχερώς».

Ο Mueller μελετούσε ένα ρεύμα κάτω από την επιφάνεια του πάγου Milne. Το 2017, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε όστρακα, σφουγγάρια, σκουλήκια και άλλους οργανισμούς που ζουν σε 20 μέτρα βάθος, μέσα στο πάγο.

Ο Mueller είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες για τα παγοθραύσματα του Καναδά, μαζί με τον Luke Copland, ο οποίος επιβλέπει το διδακτορικό της White. Μαζί και ξεχωριστά, οι τρεις επιστήμονες μελετούν την Αρκτική εδώ και χρόνια. Είχαν παρατηρήσει ρωγμές που εμφανίζονται πάνω από το πάγο του Milne σε όλη τη σταδιοδρομία τους. Ωστόσο, η διάλυση - γνωστή ως «γεγονός γέννησης» - είναι σημαντική. Ο Copland πιστεύει ότι τα παγόβουνα και οι παγοτράπεζες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ατμοσφαιρικές αλλαγές.

«Χρησιμοποιούμε δορυφορικές εικόνες για να χαρτογραφήσουμε τον θαλάσσιο πάγο στα καναδικά νερά. Χρησιμοποιούμε επίσης αυτές τις εικόνες για να παρακολουθούμε τους παγετώνες και τα κομμάτια πάγου σε τυχόν γέννησης που μπορούν να παράγουν μεγάλα νησιά πάγου. Την ημέρα που ανακάλυψα την αποκόλληση στο Milne ήταν μια τυπική μέρα. Μπήκα στη δουλειά και έψαχνα κατά μήκος της ακτογραμμής του νησιού Ellesmere για οποιεσδήποτε αλλαγές. Την προηγούμενη εβδομάδα, παρατήρησα ότι υπήρχε πολύ νερό στην περιοχή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.

 

Ο τελευταίος άθικτος πλωτός όγκος πάγου του Καναδά «έσπασε» - Χάθηκε και ερευνητικός εξοπλισμός μαζί του Facebook Twitter

Κοιτάζοντας πρώτα τις εικόνες , θα μπορούσα να πω ότι υπήρχε μια σκοτεινότερη περιοχή στο Milne, αλλά υπήρχαν πολλά σύννεφα στην εικόνα και έτσι δεν μπορούσα να δω καθαρά. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησα δορυφορικές εικόνες από ραντάρ, οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν στα σύννεφα, και με αυτό καταφέραμε να δούμε ξεκάθαρα ότι τα τεράστια κομμάτια πάγου είχαν «σπάσει». Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καθώς συτό το συμβάν, εκτιμούν ότι σημαίνει επερχόμενες κλιματικές αλλαγές.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM