Έρευνα: Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και μπορεί να εξαφανίσει το 40% των παραλιών της Χαβάης

Έρευνα: Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και μπορεί να εξαφανίσει το 40% των παραλιών της Χαβάης Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Μέχρι και το 40% των παραλιών της Χαβάης μπορεί να «εξαφανιστεί» έως το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από τη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ωκεανού και της Γης του Πανεπιστημίου της Χαβάης (SOEST) διαπίστωσαν ότι σε 30 χρόνια, περισσότερο από το ένα τρίτο των παραλιών στο O'ahu θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.

Το O'ahu, έδρα της πρωτεύουσας Χονολουλού, είναι το πιο δημοφιλές νησί της Χαβάης για τους τουρίστες. Πολλές από τις τουριστικές δραστηριότητες του O'ahu αφορούν στις παραλίες της, όπως ετήσια πρωταθλήματα surfing. Ενδεικτικά, τα τουριστικά έσοδα της Χαβάης ήταν 17,75 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα επισκέφτηκαν τα νησιά.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τις αυλακώσεις στην παραλία, την κλίση που έχουν τα βράχια αλλά και παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις ακτές. Μια προηγούμενη μελέτη από τους ερευνητές έδειξε ότι χωρίς αλλαγή στις πολιτικές διαχείρισης των παραλιών, 25 μίλια από τις παραλίες του O'ahu θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, ανέφερε το Hawaii News Now.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, σημείωσε ότι η στάθμη της θάλασσας είναι πιθανό να αυξηθεί μεταξύ περίπου 6-15 ιντσών τα επόμενα 30 χρόνια παγκοσμίως. Σημειώνει ακόμη ότι «η αντιδραστική και αποσπασματική προσέγγιση στη διαχείριση της παραλίας απέτυχε» και ότι τόσο τα παραλιακά πάρκα όσο και τα κτίσματα δημιουργούν ζητήματα. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές για τη διατήρηση της παραλίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές ζήτησαν πάντως μια «ολοκληρωμένη συνεργασία» για τη διατήρηση των παραλιών για τις μελλοντικές γενιές.

Με πληροφορίες από Independent

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM