Ένα νέο είδος δεινοσαύρου «που τα δόντια του μοιάζουν με αυτά του καρχαρία» ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. 

 

Ερευνητές από την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία, πιστεύουν ότι ο δεινόσαυρος, τον οποίο ονόμασαν Siamraptor suwati, υπήρξε ένα κυρίαρχο αρπακτικό που έζησε περίπου πριν από 115 εκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το μήκος του έφτανε τουλάχιστον τα 8 μέτρα. Η μελέτη τους, που αποτελεί μέρος ενός κοινού προγράμματος των δύο χωρών για τους δεινοσαύρους, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE. 

 

Ο Soki Hattori, παλαιοντολόγος στο ιαπωνικό Fukui Prefectural University, ανέφερε στο Reuters ότι το μεγαλύτερο αρπακτικό εκείνη την εποχή και ίσως το κορυφαίο σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Τα απολιθώματα, που προέρχονται από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικούς δεινοσαύρους, περιλαμβάνουν κομμάτια από τα κρανία, τη σπονδυλική στήλη, τα πλευρά, τα ισχία και τα δόντια των ζώων. 

 

 

 

Τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία για την εξέλιξη των καρχαροδοντοσαύρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο Siamraptor suwati αποτελεί μία από τις πρώτες εξελικτικές διαφοροποιήσεις των καρχαροδοντοσαύρων. Το πιο διάσημο μέλος των καρχαροδοντοσαύρων, οΚαρχαροδοντόσαυρος, έζησε στη βόρεια Αφρική πριν από περίπου 94 - 98 εκατομμύρια χρόνια και το μήκος του έφθανε τα 15 μέτρα. 

 

 

 

Σύμφωνα με τον Soki Hattori, τα δόντια των καρχαροδοντοσαύρων, συμπεριλαμβανομένου και του Καρχαροδοντόσαυρου, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα του Siamraptor suwati. Τα πρώτα απολιθώματα της ομάδας εντοπίστηκαν στην Αφρική και στην Ευρώπη και ως εκ τούτου αποτελεί έκπληξη το ότι απολιθώματα καρχαροδοντοσαύρων εντοπίστηκαν στην Νοτιοανατολική Ασία. 

 

Μιλώντας στο CNN ο Hattori έκανε λόγο για μία «σημαντική ανακάλυψη», που ρίχνει «νέο φως στην πρώιμη εξελικτική ιστορία των καρχαροδοντοσαύρων». 

 

Με πληροφορίες από CNN