Οι άγριες τίγρεις της Ινδίας αυξήθηκαν περισσότερο από 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για τη διάσωση των απειλούμενων ειδών. 

 

Σύμφωνα με στοιχεία επίσημης απογραφής, εντοπίστηκαν 2.967 τίγρεις, σε σχέση με 2.226 που είχαν καταγραφεί τέσσερα χρόνια πριν, με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, να κάνει λόγο για «ιστορικό κατόρθωμα». 

 

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την προστασία των τίγρεων» δήλωσε ο Μόντι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής. «Περίπου δεκαπέντε χρόνια πριν, υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για τη μείωση του πληθυσμού των τίγρεων. Αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για εμάς αλλά με αποφασιστικότητα πετύχαμε τους στόχους μας», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. 

 

Η απογραφή πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. Κατά την τελευταία έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 26.000 κάμερες που κατέγραψαν σχεδόν 350.000 εικόνες από τους βιότοπους όπου ζουν οι τίγρεις, ανέφερε ο Πρακάς Τζαβαντεκάρ, υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας.  Οι εικόνες αναλύθηκαν από υπολογιστές και έτσι ταυτοποιήθηκε το κάθε ζώο ξεχωριστά. Παράλληλα, αξιωματούχοι για τα δάση και την άγρια ζωή «σάρωσαν» περίπου 380.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκτάσεων. 

 

 

Το 1900 πάνω από 100.000 τίγρεις ζούσαν στον πλανήτη. Το 2010 ωστόσο καταγράφηκαν μόλις 3.200 τίγρεις. Τη χρονιά εκείνη η Ινδία και δώδεκα ακόμα χώρας συμφώνησαν στον διπλασιασμό των τίγρεων που βρίσκονται στα εδάφη τους ως το 2022. Έκτοτε ο πληθυσμός τίγρεων της Ινδίας αυξάνεται σταθερά μετά από το ιστορικό χαμηλών του 2006. Τότε οι τίγρεις ανέρχονταν σε 1.411. Πλέον ο πληθυσμός τους αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα του 2002.  

 

 

Υπολογίζεται πως το 1947, όταν η Ινδία έγινε ανεξάρτητο κράτος, περίπου 40.000 τίγρεις ζούσαν στα εδάφη της. Με τους κυνηγούς να σκοτώνουν τα αιλουροειδή για τα όργανά τους, το είδος έφτασε κοντά στην εξάλειψη. Ο αυξανόμενος πληθυσμός των τίγρεων ωστόσο έχει προκαλέσει την ανησυχία των Ινδών. Για την καλύτερη διαχείριση του πληθυσμού των τίγρεων η Ινδία αποφάσισε να αφιερώσει περίπου πενήντα ειδικές περιοχές για τα ζώα που εκτείνονται από τους πρόποδες των Ιμαλαΐων, βορειοδυτικά, ως τη κεντρική και δυτική Ινδία. 

 

Με πληροφορίες από Guardian