Στις 20 Ιουλίου του 2001 ο Κάρλο Τζουλιάνι έπεφτε νεκρός στη πλατεία Gaetano Alimonda της Γένοβα.

Τον 23χρονο Ιταλό που διαμαρτυρόταν με το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης είχε πυροβολήσει ο αστυνομικός Mario Placanica. 

 

Σε εκείνες τις διαδηλώσεις -που έγιναν βίαιες με μεγάλο ποσοστό ευθύνης της ιταλικής αστυνομίας- ήθελε να συμμετέχει και ο 26χρονος τότε Αλέξης Τσίπρας, και δύο φωτογραφίες που τον δείχνουν στην Ιταλία (προσπαθώντας να ταξιδέψει για Γένοβα) δημοσιεύτηκαν σήμερα σε πολλά ξένα ΜΜΕ, τη στιγμή που οι μεγάλες υποχωρήσεις του προς τους δανειστές έκαναν το γύρο του κόσμου. 

 

 

 

Διαβάζουμε στην εφημερίδα Daily Telegraph: 

O κύριος Τσίπρας ήταν ανάμεσα στους 1.000 Έλληνες ριζοσπάστες που ταξίδεψαν στην Ιταλία για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον της συνόδου του G8 που πραγματοποιήθηκε στην Γένοβα τον Ιούλιο του 2001. 

 

Οι φωτογραφίες δείχνουν τον κύριο Τσίπρα, που τότε ήταν 26, να κοιτά καθώς η αστυνομία ακινητοποιεί διαδηλωτή.

 

 

 

Ο Τάσος Κορωνάκης, τώρα γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε στην Daily Mail πως ο κύριος Τσίπρας ήταν μαζί του στην διαδήλωση, και πως «ο Αλέξης έφαγε μερικές ροπαλιές». 

 

 

 

Οι συγκεκριμένες συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν δεν επετράπη στο γκρουπ των Ελλήνων διαδηλωτών η είσοδος στο λιμάνι της Ανκόνα. Οι Έλληνες διαδηλωτές ήλπιζαν να πάρουν το καράβι για να φτάσουν στην Γένοβα όπου γινόταν και οι διαδηλώσεις για τη Σύνοδο. Όταν η αστυνομία δεν τους άφησε, έκαναν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που αργότερα κατέληξε σε σύγκρουση. Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματισμοί.