20.000 ευρώ πρόστιμο στο ΣΚΑΙ για δύο εκπομπές με θέμα το ομοφυλοφιλικό σεξ σε ταινίες πορνό

20.000 ευρώ πρόστιμο στο ΣΚΑΙ για δύο εκπομπές με θέμα το ομοφυλοφιλικό σεξ σε ταινίες πορνό Facebook Twitter
6

Πρόστιμο 20.000 ευρώ θα πληρώσει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ για την προβολή δύο επεισοδίων με τίτλο «σεξ με το ίδιο φύλο» και «μερικοί το προτιμούν πιο καυτό» της σειράς ταινιών «Pornucopia» και «Sex and Shopping».

Οι εκπομπές, που είχαν προβληθεί μεταμεσονύχτια (με την ανάλογη σήμανση), είχαν ως αντικείμενο το γύρισμα ταινιών ερωτικού περιεχομένου με πρωταγωνιστές ομόφυλα ζευγάρια.

Οι εκπομπές είχαν ως αντικείμενο το γύρισμα πορνοταινιών με λεσβιακό σεξ και με ομοφυλοφιλικό μεταξύ αντρών, ενώ υπήρξαν δηλώσεις από σκηνοθέτες, παραγωγούς, δημοσιογράφους και πρωταγωνιστές ταινιών.


Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ, κατά τη διάρκεια των επίμαχων εκπομπών αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι κάθε χρόνο κυκλοφορούν 11.000 πορνοταινίες, από τις οποίες το 80% περιέχει τουλάχιστον μια σκηνή στην οποία γυναίκες κάνουν σεξ μεταξύ τους. Επίσης, αναφέρθηκε ότι η βιομηχανία του γκέι πορνό υπολογίζεται στο 1 δισ. τον χρόνο και ότι οι γκέι πορνό μπορούν να βγάλουν έως και 3.000 ευρώ δολάρια για μια σκηνή σεξ. Ακόμη, προβλήθηκαν σκηνές από γυρίσματα διαφόρων ταινιών, τόσο μεταξύ γυναικών όσο και μεταξύ ανδρών.


Στην απόφασή του το ΕΣΡ σημειώνει ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ότι επειδή τα επίμαχα επεισόδια προβλήθηκαν μετά τα μεσάνυκτα μπορούν να μην έχουν την απαιτούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 15) αξιούμενη ποιότητα και τον αξιούμενο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Σε άλλο σημείο της απόφασής του το ΕΣΡ, αναφέρει ότι στις εκπομπές της επίμαχης σειράς, υπήρξε η προτροπή «θα μπορούσε να ήσουν εσύ» και να κάνεις «τα πράγματα που κάνουν κάποιες κοπέλες», εξωθώντας «κατ΄ αυτό τον τρόπο τηλεθεατές όπως συμμετάσχουν στην παραγωγή όμοιων ταινιών». Επίσης, το ΕΣΡ αναφέρει ότι αναμφισβήτητα, η επίμαχη εκπομπή «δεν έχει τη στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης», αλλά «ούτε ενέχει τον απαιτούμενο σεβασμό στην αξία του ανθρώπου».


Τελικά, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό και εκείνος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του προστίμου.


Από την πλευρά του ο τηλεοπτικός σταθμός υποστήριξε ότι οι επίμαχες εκπομπές πραγματεύονται κοινωνικά «θέματα-ταμπού» και αποτελούν παραγωγή που έχει προβληθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.


Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του τηλεοπτικού σταθμού, κρίνοντας νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση του ΕΣΡ.
Εξάλλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό του τηλεοπτικού σταθμού ότι το πρόστιμο ήταν υπερβολικά μεγάλο, κάτι που παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Παρα Πέντε» επιστρέφει 20 χρόνια μετά

TV & Media / «Θα γράψουμε το 50ο επεισόδιο μαζί»: Το teaser Καπουτζίδη για το reunion του «Παρα Πέντε»

Στην επέτειο συμπλήρωσης των είκοσι ετών από την προβολή του πρώτου επεισοδίου του «Παρά Πέντε», ο Γιώργος Καπουτζίδης εμφανίστηκε σε ένα teaser ανακοινώνοντας την επιστροφή της σειράς
LIFO NEWSROOM
Το South Park βάζει στο στόχαστρο Νετανιάχου και Τραμπ στο νέο επεισόδιο

TV & Media / Το South Park βάζει στο στόχαστρο Νετανιάχου και Τραμπ στο νέο επεισόδιο

Με φρενήρη ρυθμό και σκηνές που θυμίζουν Looney Tunes, το επεισόδιο βάζει στο στόχαστρο τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ, αποτυπώνοντας με τον καυστικό τρόπο του South Park την ένταση που επικρατεί διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Τζίμι Κίμελ: «Γεια σου όμορφε» - Το καυστικό σκετς με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο κατά Τραμπ και FCC

TV & Media / Τζίμι Κίμελ: «Γεια σου όμορφε» - Το καυστικό σκετς με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο κατά Τραμπ και FCC

Ο Τζίμι Κίμελ, κατά την έναρξη της εκπομπής, επιτέθηκε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) και τον διορισμένο πρόεδρό της, από τον Ντόναλντ Τραμπ, Μπρένταν Καρ, που ζήτησε την απομάκρυνσή του
LIFO NEWSROOM
Ο Πύρρος Δήμας μετά τα σχόλια για την πώληση της Ολυμπιακής δάδας: «Εφάρμοσα στην πράξη το ολυμπιακό ιδεώδες»

TV & Media / Ο Πύρρος Δήμας μετά τα σχόλια για την πώληση της Ολυμπιακής δάδας: «Εφάρμοσα στην πράξη το ολυμπιακό ιδεώδες»

Η δάδα δημοπρατήθηκε στο «Cash or Trash» και το ποσό διατέθηκε στα Παιδικά Χωριά SOS - Η ΕΟΕ μιλά για «εμπορευματοποίηση ενός ιστορικού και συμβολικού αντικειμένου»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Το ΕΣΡ δεν ήταν υπό την προεδρια της μαμας Κωνσταντοπούλου φαντάζομαι, όταν εγινε η καταγγελία. Σ αυτό το μπουρδέλο που ζούμε που θελει να λέγεται ευρωπαική χώρα, κρυβόμαστε πίσω απ το δάχτυλό μας....Να προστεθεί κι αυτό μαζί με το σύμφωνο συμβίωσης που δεν "πρόλαβε" να φέρει ο Σύριζα.
Γιατί φυσικά χρειαζόμαστε το ΕΣΡ για τη διαφύλαξη της ποιότητας και των ηθών. Όταν η Τζούλια το 2010 είχε βγει στην Τατιάνα μέρα μεσημέρι, λέγοντας πάνω κάτω στα παιδιά ότι αν θέλετε να λύσετε το οικονομικό σας πρόβλημα να κάνετε πόνο, δεν είδα το ΕΣΡ να διαμαρτυρεται
Αν δεν διαμαρτυρηθούν οι Έλληνες γκέι, που περίπου είναι ευχαριστημένοι που τους αφήνουν να ζουν, δε θα αλλάξει κάτι. Τελευταίοι στην Ευρώπη όπως σε όλα.