Υποχρεωτικά γίνονται πλέον τα self test στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ, τις μεταφορές και την εστίαση μεταξύ άλλων. 

 

Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται μία φορά την εβδομάδα, ενώ προβλέπονται πρόστιμα σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί αυτό. Η διενέργεια των self test θα συμβάλλει στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας σε ποιες δραστηριότητες θα είναι πλέον αυτά υποχρεωτικά.Η απόφαση αφορά τους εργαζόμενους σε:

  • Λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών
  • Εστίαση
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

 

Τα self test θα είναι υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, για την προσέλευση των εργαζομένων σε χώρους εργασίας και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται δωρεάν τα self test από τα φαρμακεία, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν ο εργαζόμενος για κάποιον λόγο επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid test ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει και αυτή τη δυνατότητα.

 

Η διανομή των self test θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα (19/4) και για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή έως την Κυριακή 25 Απριλίου.

 

Τι ισχύει όταν είναι θετικό το τεστ

 

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test στη σχετική πλατφόρμα, το self-testing.gov.gr.

 

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στη δουλειά του. Αν το τεστ είναι θετικός, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο εντός 24 ωρών, είτε δωρεάν σε κάποια δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του.

 


Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ ο εργαζόμενος και οι οικείοι του μένουν σε καραντίνα. Αν ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.Αν το δεύτερο τεστ είναι αρνητικό και πάλι εκδίδεται βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου επίσης δηλώνεται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα.

 

Τα πρόστιμα που προβλέπονται

 

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωση να υποβάλλονται σε self test και για τις συνέπειες.

 

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.Αν προσέλθει στην εργασία του εργαζόμενος που δεν το έχει πράξει αυτό, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών μέχρι ο εργαζόμενος να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, από το σώμα επιθεωρητών εργασίας του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

 


Αν σε έλεγχο του σώματος επιθεωρητών εργασίας βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.Τέλος, αν διαπιστωθεί ότι εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr