Ξεκινά η δίκη για τις χρηματοδοτήσεις στη ΜΚΟ του Ρόντου

Ξεκινά η δίκη για τις χρηματοδοτήσεις στη ΜΚΟ του Ρόντου Facebook Twitter
0

Αρχίζει σήμερα η δίκη για τις χρηματοδοτήσεις της ΜΚΟ ΙΜΙ, Διεθνές Κέντρο θα καθίσει  σήμερα το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών και άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος κατηγορούμενος , μαζί με επτά ακόμη πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση χρηματοδότησης άνω των 9 εκατ. ευρώ που φέρεται να έλαβε το διάστημα 2002-2003, η ΜΚΟ "International Mine Initiative" από το υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, για έργο αποναρκοθέτησης σε Βοσνία Ερζεγοβίνη Ιράκ και Λίβανο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα κονδύλια ,που διατέθηκαν στην ΜΚΟ περίοδο 2000-2004, χορηγήθηκαν χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, όπως οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών, οι εκδόσεις εκθέσεων προόδου του έργου για τις εκταμιεύσεις ποσών κλπ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του .

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα αντιμέτωποι με το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, η σύζυγος του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, ο τότε διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος - Γεώργιος Ρόντος , οι πρέσβεις –την επίμαχη περίοδο- Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη – Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη.

Ο Άλεξ Ρόντος απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας η οποία τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 50.000 ευρώ, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ