Τσιόδρας: «Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα από την πανδημία»

Τσιόδρας: «Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα από την πανδημία» Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Δημόσια τοποθέτηση σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«H αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα. Να πούμε όχι στον φόβο, στον πανικό και στο στίγμα. Δίνουμε τη μάχη κατά του κορωνοϊού όλοι μαζί και θα νικήσουμε». Αυτή ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την τοποθέτηση του, στον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων που εγκαινίασε χθες η ελληνική προεδρία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του καθηγητή λοιμωξιολογίας μετά το τέλος των τηλεοπτικών ενημερώσεων για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους Πολίτες ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα, κάνοντας έναν απολογισμό της μάχης με τον κορωνοϊό. Παράλληλα, ανέδειξε τη δυσκολία απόκτησης προστατευτικού εξοπλισμού στα πρώτα στάδια της επιδημίας, ενώ τόνισε πως οι τιμές ήταν πέντε φορές μεγαλύτερες, ενώ δεν υπήρχε αλληλεγγύη, καθώς ορισμένες χώρες εμπόδιζαν άλλες να αποκτήσουν υλικό.

Ο κ. Τσιόδρας, αναφέρθηκε και στα τεστ για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως στην πρώτη φάση της επιδημίας η Ελλάδα είχε δυνατότητα διενέργειας μόλις 800 τεστ την ημέρα, ενώ σήμερα μπορεί να διεξάγει έως και 10.000. Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν, τόνισε πως απέτρεψαν το ενδεχόμενο πίεσης του συστήματος Υγείας, καθώς χρησιμοποιήθηκαν μόλις 2,6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000.

Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα ανακάλυψης εμβολίου, λέγοντας πως προϋπόθεση είναι να γίνει αποδεκτό και να μην επαναληφθεί ό,τι είχε γίνει το 2009 με την πανδημία, όταν είχαν εμβολιαστεί ελάχιστοι. 

Σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού στην Ελλάδα, είπε πως ο δείκτης μετάδοσης R0 την Κυριακή ήταν μόλις 0,3.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ