Θεσσαλονίκη: Τα αρχεία και την τεχνογνωσία τους ενώνουν ΑΠΘ και Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού

Θεσσαλονίκη: Τα αρχεία και την τεχνογνωσία τους ενώνουν ΑΠΘ και Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού Facebook Twitter
Πηγή: ΑΠΘ
0

Την τεχνογνωσία και τα αρχεία τους, σε θέματα Γεωγραφίας, ενώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και ο διοικητής της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ), συνταγματάρχης Βαρδής Καγιαδάκης.


Ως στόχος του μνημονίου, το οποίο υπογράφηκε στις 27 Οκτωβρίου, περιγράφεται «η συνεργασία σε θέματα των επιστημών της Γεωδαισίας, της Τοπογραφίας, της Φωτογραμμετρίας, της Τηλεπισκόπησης, της Χαρτογραφίας των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Χωρικών Βάσεων Δεδομένων, καθώς και σε κοινά ερευνητικά, επιστημονικά και τεχνικά πεδία».

Επίσης, προβλέπεται «η συνεργασία σε βιβλιοθηκονομικά και αρχειακά θέματα που σχετίζονται με την ιστορική κληρονομιά και την ψηφιακότητα στις ανθρωπιστικές επιστήμες».


Ήταν το 1882, όταν η τότε κυβέρνηση του Χαρ. Τρικούπη, στην προσπάθεια αναζήτησης νέων θεσμών για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της χώρας ψήφισε νόμο, με τον οποίο επέτρεπε στην κυβέρνηση «να καλέσει παρά τω Στρατώ αλλοδαπούς Αξιωματικούς προς μελέτην του Στρατιωτικού Οργανισμού του Κράτους ...και προς εισαγωγήν εν τω Στρατώ διαφόρων εφαρμογών».

Σήμερα, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού -όπως πήρε τη σημερινή ονομασία της το 1926- παράγει όλα τα χαρτογραφικά προϊόντα, που απαιτούνται για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.


«Η δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες και τεχνογνωσία σε φορείς εκτός του Ιδρύματος και, συγκεκριμένα, να βοηθήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελούν καλύτερα την αποστολή τους, είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος για το ΑΠΘ» δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής για την υπογραφή του μνημονίου ο πρύτανης του ΑΠΘ, ενώ ο διοικητής της ΓΥΣ δήλωσε ευτυχής «γιατί επισημοποιείται και επεκτείνεται σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα του ΑΠΘ μία συνεργασία που ξεκίνησε το 1995 από το Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών».

Το μνημόνιο προβλέπει την από κοινού κατάθεση ερευνητικών προτάσεων, συνεργασία σε ερευνητικά έργα, αξιοποίηση και διάθεση σύγχρονων και ιστορικών γεωχωρικών δεδομένων και δεδομένων δικτύων, μετρήσεις εργασιών πεδίου (γεωδαισίας, βαρυτημετρίας, GPS κ.ά.), μεταφορά τεχνογνωσίας, ανταλλαγή επισκέψεων επιστημονικού προσωπικού, πρακτική άσκηση φοιτητών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τι θα πούμε, αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα;»: Επιμένει ο μητροπολίτης για την κηδεία της 17χρονης στο Ηράκλειο

Ελλάδα / «Τι θα πούμε, αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα;»: Επιμένει ο μητροπολίτης για την κηδεία της 17χρονης στο Ηράκλειο

«Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία» απαντά στις επικρίσεις ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος
NEWSROOM
Φωτιά σε εργοστάσιο στη Λαμία: Το εργοστάσιο είχε ζητήσει αύξηση αποζημίωσης από την ασφαλιστική πριν καεί ολοσχερώς

Ελλάδα / Φωτιά σε εργοστάσιο στη Λαμία: Το εργοστάσιο είχε ζητήσει αύξηση αποζημίωσης από την ασφαλιστική πριν καεί ολοσχερώς

Στάλθηκε e-mail από την εταιρεία τροφίμων προς την ασφαλιστική με αίτημα την αύξηση αποζημίωσης σε περίπτωση φωτιάς, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία
NEWSROOM