Εντός της εβδομάδας η χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς, δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Έως αυτή την ώρα σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 30.000 εμβολιασμούς και αναμένεται να ξεπεράσουμε οριακά τους 34.000, δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως ίσως αυτό αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ.Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό έκανε έναν απολογισμό της επιχείρησης «Ελευθερία» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε 6 αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν αναφερθεί έως τώρα από τους περίπου 915.000 εμβολιασμούς στη χώρα μας.

 

«Υπάρχει ενεργοποιημένος μηχανισμός φαρμακοεπαγρύπνησης, στον οποίο αναφέρονται συμβάντα και επιστήμονες αναλύουν και καταλήγουν αν αυτά σχετίζονται με το εμβόλιο του κορωνοϊού», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

 

«Έχουν αναφερθεί 1.266 συμβάντα- ή “κίτρινες κάρτες” όπως είναι η σωστή ορολογία. Ειδική ομάδα τις έχει αναλύσει και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο. Ενδεικτικά, έχουν αναφερθεί 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης. Όλες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους», συνέχισε ο γενικός γραμματέας.

 

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαφάνειας σε ό,τι αφορά την τήρηση της λίστας για την προτεραιότητα των εμβολιασμών.

 

«Έχουν αναφερθεί λιγότερα από 10 περιστατικά, είτε μέσω των ΜΜΕ, είτε απευθείας στο κέντρο επιχειρήσεων», δήλωσε και σημείωσε ότι διερευνάται οποιοδήποτε περιστατικό και αν προκύψουν ευθύνες επιβάλλονται κυρώσεις.

 

«Έχουμε δικλείδες ασφαλείας και καθημερινά τις βελτιώνουμε για να ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες κάποιος να μπορεί να παραβιάσει τη σειρά προτεραιοποίησης», δήλωσε και σημείωσε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κάνει ελέγχους, ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «τρέχει» καθημερινά τις λίστες, ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή συμβάντα που αξίζει να διερευνηθούν.

 

«Το σύστημα μέχρι στιγμής δεν είναι εύκολο να παραβιαστεί. Έχουμε μια ηλεκτρονική ταυτοποίηση από την αρχή έως το τέλος. Δηλαδή, αν κάποιος είναι παραβάτης, αφήνει το “αποτύπωμά” του και μπορεί να διερευνηθεί ακολούθως», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε «Τα περιστατικά που αναφέρονται είναι πάρα πολύ λίγα».

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δέχθηκε ερώτηση για «αντιδράσεις και διαγραφές στελεχών της ΝΔ» για εμβολιασμούς «εκτός σειράς» στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

«Θα διερευνήσουμε οποιοδήποτε περιστατικό, όπου υπάρχουν ευθύνες αποδίδονται. Τα συγκεκριμένα περιστατικά διερευνώνται, θα ξέρουμε τις επόμενες ημέρες αν υπήρξε παράβαση καθήκοντος ώστε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία», απάντησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr