Συντάξεις: Πάνω από 250.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις - «Καμπανάκι» από τους θεσμούς

Συντάξεις: Πάνω από 250.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις - «Καμπανάκι» από τους θεσμούς Facebook Twitter
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και συγκεκριμένα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, θέτουν την καθυστέρηση στην έκδοση των νέων συντάξεων ως ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα στο πλαίσιο της 7ης αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα με συνομιλίες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» θέλουν στο επίκεντρο των συνομιλιών αυτών να βρίσκονται το νέο πτωχευτικό δίκαιο, τα μέτρα προστασία των πληγέντων από τον κορωνοϊό, και η καθυστέρηση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στις 250.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης 

Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ σήμερα εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει στις 250.000 με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει ακόμη και την πενταετία. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οι ασφαλισμένοι ανησυχούν ότι οι εξαγγελίες για την έκδοση των νέων συντάξεων ακόμη και σε μία ημέρα, εφόσον υλοποιηθούν, αναμένεται να δημιουργήσουν συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Αυτούς που αναμένουν χρόνια, και αυτούς που υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την αίτηση λαμβάνουν γρηγορότερα τη σύνταξή τους.

Όπως φαίνεται από την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στο τέλος Μαρτίου και πριν το lockdown, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη αυξήθηκαν σε 160.959 από 151.496 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019. Η εκτιμώμενη δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος Ιουνίου 2019, οι εκκρεμείς αιτήσεις στο ΕΦΚΑ, μαζί με αυτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αριθμούσαν 125.075 περιπτώσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν από 93.785 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 105.850 στο τέλος Μαρτίου 2020. Στο Δημόσιο, η καθυστέρηση ξεπερνάει ακόμη και τη διετία. Στο ΕΤΕΑΕΠ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης αυξήθηκε από 44.293 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 47.363 στο τέλος Μαρτίου 2020. Στο τέλος Ιουνίου, εκκρεμούσαν 43.089 αιτήσεις για την έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», τους τελευταίους μήνες, εκτός από «τη δραματική καθυστέρηση στην έκδοση νέων συντάξεων», παρατηρείται και αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς ισχύουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ ωριμάζουν και οι διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 2015 κλείνοντας την πόρτα της πρόωρης εξόδου για χιλιάδες δικαιούχους.

Πλέον, με τη λογική των μεταβατικών εξαμήνων, μια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων που το 2015 είχαν «εγκλωβιστεί» εντός του συστήματος, υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, ειδικά στο Δημόσιο, για κάθε 1.000 νέες αιτήσεις που δέχεται το σύστημα, εκδίδει 600 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. 

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή» 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ