Προς άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου προσανατολίζεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση, στις 4 του μήνα. 

 

Κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση, οι ειδικοί επιστήμονες τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, αλλά περιμένουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία μετά την Πρωτοχρονιά, καθώς χρειάζονται ένα 10ήμερο για να δουν πώς τα πήγαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων.

 

Οι ειδικοί επισήμαναν τη θέση ότι τα σχολεία πρέπει να είναι αυτά που κλείνουν τελευταία και ανοίγουν πρώτα, καθώς κατά γενική παραδοχή τα παιδιά δεν έχουν μεγάλη συμβολή στη μετάδοση του κορωνοϊού.

 

Σύμφωνα με την efsyn.gr, αν και στόχος είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, το πιθανότερο είναι να ανοίξουν πρώτα βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και σε επόμενη φάση να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες.

 

Τσακρής: Πιθανό να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια μαζί με τα Δημοτικά

 

«Αφού δούμε τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών και πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εισήγηση για ένα πιθανό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 8 Ιανουαρίου ήταν ομόφωνη, ο κ. Τσακρής είπε ότι «μετά από μεγάλη συζήτηση που έγινε, νομίζω όλοι σχεδόν συμφώνησαν προς αυτή τη λύση, να επανεξεταστούν τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους».

 

«Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε.