ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα

Πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα Facebook Twitter
Πρόγραμμα για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, σε εποπτευόμενα διαμερίσματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η χρηματοδότηση των διαμερισμάτων- για τους ανήλικους από 16 ετών και άνω- ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται εξολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Κομισιόν.

Το υπουργείο κάλεσε περιφερειακές και τοπικές αρχές, νομικές πρόσωπα δημοσίου δικαίου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, διεθνείς οργανισμούς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, να υποβάλουν προτάσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για προγράμματα διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα, με πλαίσιο φιλοξενίας που στοχεύει στη σταδιακή αυτονόμησή τους.

Στόχος η μείωση του κόστους

Στόχος του προγράμματος, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, είναι η μείωση του κόστους φιλοξενίας των ασυνόδευτων, σε δομές κατάλληλες, καθώς η προστασία τους αποτελεί επιβεβλημένη εθνική υποχρέωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα διαμερίσματα έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με τους ξενώνες φιλοξενίας. Στα διαμερίσματα, το ημερήσιο κόστος ανά ανήλικο κυμαίνεται από 44,6 έως 53 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την περιοχή. Στις δομές φιλοξενίας, που χρησιμοποιούνται έως σήμερα, το κόστος κυμαίνεται από 63,5 έως 68 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτές. Στα ξενοδοχεία, που επίσης φιλοξενούν ανήλικους, το κόστος είναι περίπου 100 ευρώ ανά άτομο.

«Υπηρεσία, όχι επίδομα»

«Πρόκειται για υπηρεσία και όχι επίδομα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Το κόστος που έχει υπολογιστεί ανά ανήλικο και το οποίο θα δοθεί στους φορείς αφορά όχι μόνο στη στέγασή του, αλλά και στην παροχή πλήρους ψυχοκοινωνικής υποστήριξης», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι έχει καθοριστεί επιπλέον δαπάνη για την επίπλωση των διαμερισμάτων.

Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων άνω των 16 ετών, υπογράμμισε η κ. Αγαπηδάκη. «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τους ανήλικους που θα μείνουν στην Ελλάδα και να έχουμε ένα πρόγραμμα ένταξής τους, προκειμένου να αποφύγουμε τα κακά αποτελέσματα εγκληματικότητας», πρόσθεσε.

Στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Μετανάστευσης προβλέπονται σαφείς κανόνες διαπίστωσης της ανηλικότητας, «ώστε να απολαμβάνουν της ειδικής μεταχείρισης και προστασίας μόνο αυτοί που κατ' ουσία το δικαιούνται και όχι όσοι πονηρά το επικαλούνται», επισημαίνει τέλος το υπουργείο στην ανακοίνωση.

Ελλάδα
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ